Antena 3 CNN Economic FMI, veste proastă pentru România: Creșterea economică va fi mai mică decât cea estimată de Guvern

FMI, veste proastă pentru România: Creșterea economică va fi mai mică decât cea estimată de Guvern

Veste proastă pentru români de la Fondul Monetar Internaţional. Potrivit experţilor, creşterea economică a ţării noastre va fi mai mică în acest an faţă de cât estimase Guvernul.

de Gina Vacariu    |    17 Apr 2024   •   13:55

FMI spune că, în acest moment, creșterea economică a României este de 2,8% și nu de 3,8% așa cum susține Guvernul.

”Nu este un semnal bun deloc această revizuire în jos a creșterii economice pentru 2024, de la 3,8 cât estima FMI, a fost revizuită la 2,8% pe anul acesta. În ceea ce privește inflația, experții FMI estimează că în acest an vom avea o rată anuală a inflației de 6%. 

Cum traducem aceste mesaje? Odată că economia nu va merge atât de bine cât se așteaptă guvernanții să meargă și, pe de altă parte, românii vor avea parte de scumpiri și în anul 2024. Abia în 2025 scade rata inflației, conform estimărilor FMI, la 4% deci vom avea un an greu economic, dar și cu scumpiri.

Vă reamintesc faptul că, o dată la trei luni, o misiune a Fondului Monetar Internațional vine în România, face o evaluare a situației economice și vine și cu propuneri, iar ultimele propuneri cu care a venit Fondul Monetar Internațional în acest an au fost destul de dure.

Le propun guvernanților să introducă impozit progresiv pe veniturile românilor, dar și taxe pe proprietate mai mari, în funcție de cât valorează mașina sau casa pe care o avem, de exemplu, sau taxe pe mașinile mai vechi.

Și, totodată, cei de la Fondul Monetar Internațional, la ultima misiune pe care au avut-o în România, au recomandat Guvernului României ca recalculările pensiilor, care ar trebui să fie date în septembrie, după ce vor fi recalculate cele 5 milioane de pensii în funcție de noua formulă, să fie date în tranșe și nu toți banii odată, pentru că România nu și-ar permite.

Aceste creșteri, despre care știm foarte bine, ajung și la peste 100% pentru unii pensionari.

Așadar, nu avem vești bune de la Fondul Monetar Internațional și în această perioadă chiar ministrul finanțelor este în Statele Unite ale Americii, se întâlnește cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional, dar și cu reprezentanții Băncii Mondiale”, a explicat Gina Vacariu, senior editor Antena 3 CNN.

×
Subiecte în articol: creșterea economică FMI inflatie
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close