Antena 3 CNN Economic Inegalitate extremă: 85 cei mai bogaţi oameni au o avere egală cu cea a 3,5 miliarde de "săraci"

Inegalitate extremă: 85 cei mai bogaţi oameni au o avere egală cu cea a 3,5 miliarde de "săraci"

Inegalitate extremă: 85 cei mai bogaţi oameni au o avere egală cu cea a 3,5 miliarde de "săraci"
de M.C.    |    20 Ian 2014   •   14:46
Forumul economic mondial, care se va desfăşura între 22 şi 25 ianuarie la Davos, în Elveţia, va reuni cei mai bogaţi oameni ai planetei.
 
Un raport realizat de Oxfam arată că un grup de oameni, care foarte bine ar putea să încapă în două autobuze, au împreună o avere colosală, scrie The Guardian.
 
Cei mai bogaţi 85 de oameni din lume au împreună o avere de un triliard de lire sterline, la fel de mult ca cei mai săraci 3,5 miliarde de oameni ai globului.
 
Discrepanţele sunt colosale. Doar 1% dintre cei mai bogaţi oameni au împreună peste 60 de triliarde de lire sterline, adică de 65 de ori mai mult decât cea mai săracă jumătate a populaţiei întregului Pământ. 
 
"Este uluitor că în secolul 21 jumătate din populaţia lumii, adică 3,5 miliarde de oameni, nu au mai mult decât o mică elită" spune Winnie Byanyima, directorul executiv al Oxfam, o organizaţie care luptă împotriva sărăciei. 
 
Potrivit Oxfam inegalitatea se datorează şi acumulărilor în forţă pe care le realizează elita, manipulând politicul pentru a avea un climat economic favorabil. 
 
Sondaje de opinie din mai multe ţări au relevat faptul că oamenii sunt de acord, în majoritatea lor, că cei bogaţi au prea mare influenţă asupra destinelor naţiunilor. 
 
Oxfam va susţine la ediţia din 2014 a Forumului impozitarea progresivă în funcţie de venit şi reducerea evaziunii fiscale în rândul bogaţilor.

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close