Antena 3 CNN Actualitate Media CNA: TVR 3, amendat cu 50.000 de lei pentru colindul antisemit

CNA: TVR 3, amendat cu 50.000 de lei pentru colindul antisemit

CNA: TVR 3, amendat cu 50.000 de lei pentru colindul antisemit
Sursa foto: Foto: tvr.ro
de M.Z.    |    12 Dec 2013   •   17:51
Postul public de televiziune a fost sancţionat, joi, de CNA pentru colindul antisemit care a încălcat legislaţia audiovizualului. TVR 3 va trebui să plătească o amendă de 50.000 de lei în urma deciziei Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA). 

Colindul a fost cântat de Ansamblul "Dor transilvan" în cadrul unei emisiuni din 6 decembrie, de la postul public. Subiectul va fi dezbătut şi de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminăriii care a putea dicta o nouă sancţiune împotriva TVR 3.
 
Sancţiunea a fost aplicată pentru încălcarea articolului 3, alineatul 1 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Prin difuzarea şi retransmisia serviciilor de programe se realizează şi se asigură pluralismul politic şi social, diversitatea culturală, lingvistică şi religioasă, informarea, educarea şi divertismentul publicului, cu respectarea libertăţilor şi a drepturilor fundamentale ale omului", şi a articolului 47, alineatul 1 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului, potrivit căruia "Este interzisă difuzarea în programele audiovizuale a oricăror forme de manifestări antisemite sau xenofobe".
 
Grupul de colindători Ansamblul "Dor transilvan" a cântat, în cadrul emisiunii, un colind în care este folosit de mai multe ori termenul "jidov", în mesaje antisemite.

"A născut un fiu frumos / Anume Iisus Hristos / Toată lumea i se-nchină, / Numai jidovii-l îngână. / Jidovan afuristit / Nu l-ar răbda Domnul sfânt / Nici în cer, nici pe pământ.. Numai la corlan [= horn], la fum, / Acolo-i jidovul bun, / Să iasă şfară [= fum] în drum", potrivit unui fragment din colind, publicat de Revista 22.
 
Prezent, joi, în faţa membrilor CNA, Răzvan Bucuroiu, coordonator cu atribuţii de director al TVR 3, a declarat că îi pare foarte rău că o asemenea producţie a putut fi difuzată pe unul din canalele SRTv.
 
"Este un lucru pe care îl regretăm profund (...) TVR 3 a fost şi este un canal deschis minorităţilor", a spus Răzvan Bucuroiu. El a precizat că SRTv a reacţionat în acest caz, iar, începând de miercuri, de la ora 17.00, a fost difuzat la televiziunea publică un carton cu un text prin care TVR îşi cerea scuze pentru "acest incident singular", potrivit Mediafax.
 
"Este vorba doar despre un incident şi de nimic mai mult (...) Câtă vreme s-a întâmplat, este evident că n-am fost atenţi, dar nu a fost vorba despre intenţie ticăloasă", a mai spus Răzvan Bucuroiu.
 
Bucuroiu a mai spus că alegerea colindelor interpretate de Ansamblul "Dor transilvan" a aparţinut Centrului Judeţean de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale Cluj, o instituţie de cultură aflată în subordinea Consiliului Judeţean Cluj şi cu care SRTv a colaborat în mai multe rânduri până în prezent, fără să apară vreun fel de probleme.
 
Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Comunităţii Evreieşti Cluj, Robert Schwartz, a solicitat TVR să ceară scuze publice evreilor din România pentru colindul antisemit difuzat într-o emisiune la TVR 3, spunând că aşteaptă ca Poliţia şi Parchetul să se autosesizeze.
 
La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, spunea că a luat act "cu îngrijorare şi indignare" de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la 6 decembrie, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

TVR 3 s-a relansat, vineri, cu o nouă emisiune, "Apasă pe verde", prezentată de Cristian Niţulescu, cel care le-a prezentat-o telespectatorilor pe oaia Pufulica, mascota televiziunii publice.

Citiţi şi Când TVR o face de oaie. Cu oaia Pufulica
 

×
Subiecte în articol: amenda
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close