Antena 3 CNN Economic România vrea să plătească datoriile Ucrainei, contribuind cu aproape 50 milioane euro "în mod necondiționat și irevocabil"

România vrea să plătească datoriile Ucrainei, contribuind cu aproape 50 milioane euro "în mod necondiționat și irevocabil"

Guvernul României se pregătește să-și ia "în mod necondiționat și irevocabil" angajamentul față de Comisia Europeană că va contribui direct de la bugetul de stat, cu aproape 50 milioane euro, la finanțarea datoriilor Ucrainei.

România vrea să plătească datoriile Ucrainei, contribuind cu aproape 50 milioane euro "în mod necondiționat și irevocabil"
Sursa foto: presidency.ro
de Milena Niță    |    02 Noi 2023   •   15:15

România ar putea contribui alături de celelalte state membre ale Uniunii Europene, în caz de nevoie, la subvenționarea dobânzii datorate de Ucraina la rambursarea împrumutului de 18 miliarde euro din partea UE aprobat spre acordare Kievului de către Consiliul și Parlamentul European în decembrie anul trecut.

Contribuția maximă posibilă a României la această subvenție va fi de 49.299.341 milioane euro, în perioada 2024-2027, adică în medie 12,3 milioane euro pe an (puțin peste 1 milion de euro pe lună).

Contribuțiile naționale maxime au fost calculate în funcție de ponderea fiecăreia dintre țările membre în totalul venitului brut (VNB) al Uniunii și au fost estimate utilizând "ipoteze prudente privind ratele dobânzii pentru fondurile colectate", se arată într-un document oficial analizat de profit.ro

Potrivit sursei citate, Guvernul intenționează să încheie cât mai curând un acord în acest sens cu Comisia Europeană și are în vedere aprobarea acestui demers prin ordonanță de urgență. 

Executivul de la Bruxelles le-a cerut statelor membre să semneze acorduri de contribuție până la finalul anului, pentru ca plățile să poată începe în primul trimestru din 2024.

Sursa foto: profit.ro

Depășirea termenului se penalizează cu dobânzi de întârziere.

Participarea României la această schemă europeană de finanțare a Ucrainei a fost aprobată de principiu de către Guvern încă din august 2023, printr-un memorandum. 

Creditul UE de 18 miliarde euro pentru Ucraina aprobat la finalul anului trecut are o perioadă de grație de 10 ani.

×
Subiecte în articol: datorie Ucraina
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close