Antena 3 CNN Economic Secretarul de stat Gelu Ştefan Diaconu, administrator la Electrica. El este urmărit penal din 2011

Secretarul de stat Gelu Ştefan Diaconu, administrator la Electrica. El este urmărit penal din 2011

Secretarul de stat Gelu Ştefan Diaconu, administrator la Electrica. El este urmărit penal din 2011
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    31 Iul 2012   •   11:52

Gelu Ştefan Diaconu, secretar de stat în Ministerul Economiei, va fi administrator provizoriu al companiei Electrica, potrivit unui memorandum aflat pe agenda şedinţei de marţi a Guvernului, informează Mediafax.

În Guvernul Tăriceanu, Gelu Ştefan Diaconu a fost preşedinte al Autorităţii Naţionale a Vămilor, iar pe 10 iulie, a fost numit secretar de stat în Ministerul Economiei, prin decizie semnată de premierul Victor Ponta.

Gelu Ştefan Diaconu este urmărit penal din 2011, pentru înşelăciune şi abuz în serviciu, fiind acuzat că în 1996, în calitate de director al Bankcoop Neamţ, ar fi falsificat un contract de credit, Parchetul ICCJ analizând în prezent posibilitatea preluării dosarului.

În urmă cu zece zile, referindu-se la cazul secretarului de stat Gelu Diaconu urmărit penal pentru înşelăciune, premierul Victor Ponta a declarat că dacă acesta a greşit va fi înlocuit.

În luna mai, directorul general al companiei Electrica, Ioan Folescu, a demisionat, pentru că noua conducere a Ministerului Economiei şi-a exprimat neîncrederea referitoare la neimplicarea lui politică.

Electrica are capital integral de stat şi se află în subordinea Ministerului Economiei.

Conform scrisorii de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional în luna iunie, Guvernul va vinde până în prima parte a anului viitor, prin licitaţii publice, pachete majoritare de acţiuni la Electrica, ELCEN Bucureşti şi complexurile energetice Hunedoara şi Oltenia, după ce va finaliza în acest an listarea la bursă a Transgaz, Romgaz, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica.

În cazul Electrica, Guvernul va ceda pachete majoritare de acţiuni la filialele Electrica Furnizare şi cele trei filiale de distribuţie a energiei - Transilvania Sud, Transilvania Nord şi Muntenia Nord.

Totodată, Executivul intenţionează să vândă şi acţiunile pe care le mai deţine Electrica la filialele deja privatizate. Guvernul a privatizat, în perioada 2005-2008, cinci filiale, care au fost preluate de CEZ (Cehia), Enel (italia) şi E.ON (Germania).

Electrica SA are trei filiale de distribuţie a electricităţii, respectiv Electrica Distribuţie Muntenia Nord, Electrica Distribuţie Transilvania Nord şi Electrica Distribuţie Transilvania Sud. Acestea au consemnat anul trecut afaceri cumulate de 1,82 miliarde lei (430,2 milioane euro), în creştere cu 9% faţă de 1,67 miliarde lei în 2010, în timp ce profitul net a urcat de aproape 2,5 ori, la 116 milioane lei (27,4 milioane euro).

×
Subiecte în articol: urmarit penal
Parteneri
Schimbare radicală în funcţionarea Poştei Române
x close