Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Decisiv Noi exerciţii NATO în Marea Neagră. Sea Shield 24, cel mai complex eveniment condus de Forţele Navale Române

Noi exerciţii NATO în Marea Neagră. Sea Shield 24, cel mai complex eveniment condus de Forţele Navale Române

Zeci de nave militare din România și Bulgaria au ieșit în largul Mării Negre și pe Dunăre în cadrul celui mai mare exercițiu NATO organizat de Forțele Navale.

de Silvia Preda    |    16 Apr 2024   •   16:53

Sea Shield reunește peste 2.000 de militari din 12 țări aliate, care fac antrenamente pe teritoriul țării noastre, la doar câțiva kilometri de Crimeea ocupată de forțele ruse.

Peste 2.200 de militari şi 135 de nave maritime şi fluviale, aeronave şi autovehicule participă, în perioada 8 - 21 aprilie, la antrenamente pe Marea Neagră, în zona costieră, precum şi în Delta Dunării, în cadrul exerciţiului multinaţional "Sea Shield 24", la care iau parte 12 state: Bulgaria, Franţa, Georgia, Grecia, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Regatul Ţărilor de Jos, Polonia, Portugalia, Turcia şi Statele Unite ale Americii.

Statul Major al Forţelor Navale a informat că peste 2.200 de militari şi 135 de mijloace tehnice (27 de nave maritime şi fluviale, 17 aeronave şi 91 de autovehicule şi ambarcaţiuni) se vor antrena în Marea Neagră, în zona costieră, pe fluviu şi în Delta Dunării, pentru misiuni de combatere a activităţilor ilegale pe mare şi fluviu, controlul maritim şi fluvial, căutare şi salvare pe mare, acordarea asistenţei unei nave aflate în dificultate şi asigurarea securităţii la nivelul infrastructurii critice.



Exerciţiul multinaţional "Sea Shield 24" este cel mai complex eveniment condus de Forţele Navale Române, prin intermediul Comandamentului Componentei Navale "Viceamiral Ioan Georgescu", în anul de instrucţie 2024 şi contribuie la promovarea iniţiativelor şi intereselor României în plan regional şi internaţional, precum şi la creşterea nivelului de interoperabilitate dintre forţele participante.

Totodată, se urmăreşte optimizarea efortului interinstituţional şi sincronizarea ciclurilor de planificare la nivelul Forţelor Navale, în cooperare cu celelalte categorii de forţe.

Prima ediţie a exerciţiului multinaţional "Sea Shield" a avut loc în anul 2015.

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close