Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN "Este începutul unui haos şi pot cere blocarea conturilor Ministerului Finanţelor" | Adina Anghelescu, despre miliardele de euro câştigate de magistraţi în procese cu statul român

"Este începutul unui haos şi pot cere blocarea conturilor Ministerului Finanţelor" | Adina Anghelescu, despre miliardele de euro câştigate de magistraţi în procese cu statul român

Adina Anghelescu, jurnalist de investigații, a comentat cum, în plină austeritate, magistrații au reuşit să obțină peste trei miliarde de euro de la stat, prin procese pe care tot ei le-au judecat pentru a-și mări salariile şi pensiile speciale.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Oct 2023   •   19:14

Este un dezastru greu de imaginat, pentru că Ministerul Finanţelor riscă să fie executat silit!

Un document intern al Ministerului de Finanțe arată proporția unui dezastru greu de imaginat. Peste 3 miliarde de euro au obținut magistrații din România de la stat, prin procese pe care tot ei le-au judecat pentru a-și mări salariile. Mai exact, acest demers s-a realizat prin 22.800 de procese care au avut loc din 2008 până anul trecut.

Practic, prin acest document, Ministerul Finanțelor este anunțat că urmează să fie executat silit. S-a ajuns în această situație după ce pe o perioadă lungă de timp, vorbim din anul 2008 și până la finalul anului 2022,  pe rolul instanțelor au fost aproape 23.000 de procese, procese prin care magistrații au dat în judecată statul român. Procese judecate, bineînțeles, tot de magistrați care au și câștigat şi prin cate judecătorii și procurorii cereau prin aceste procese majorarea drepturilor salariale.

Au câștigat prin hotărâri definitive. Au reușit să obțină majorarea retroactivă a salariilor, dar și dobânzi penalizatoare, pentru că nu le-au fost dați banii la timp.

Acum a apărut acest document, această notă de informare, care vorbeşte  și despre consecințele dezastruoase pe care le-au avut aceste procese care încă nu s-au terminat, pentru că în continuare, pe rolul instanțelor există mai multe astfel de acțiuni.

Ministerul Finanțelor riscă să intre în incapacitate de plată

Acum, Ministerul Finanțelor riscă să intre în incapacitate de plată, pentru că vorbim despre 16 miliarde de lei sau 3 miliarde de euro pe care statul român trebuie să îi plătească acum către judecători și către procurori.

Întrebată cum au reuşit magistrații să câștige aceste procese, Adina Anghelescu, jurnalist de investigații, a spus

"Pentru ca toată lumea să înțeleagă despre ce e vorba, totul pornește tot de la lege, pentru că încă din 2018, indicele de referință salarial sectorial, așa cum se numește el, VSR-ul acela era de 605, ori ei au fost plătiți cu 484.

Drept urmare, foarte mulți dintre magistrați, inclusiv consilieri de probațiune, pentru că au spus că ar fi o discriminare, că și ei fac parte din aceeași categorie, aceeași familie, să spunem, au mers în instanță ca să-și ceară aceste drepturi. A fost un proces câștigat de 65 de judecători la Tribunalul Dâmbovița, foarte rapid.

La ei se judecă foarte rapid totul și a rămas definită la Curtea de Apel Ploiești. Pe urmă s-a căzut de acord la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii, al Înaltei Curți și la Parchetul General ca să aibă loc această reglementare prin ordin. A dat un ordin intern, dna. președinte a Înaltei Curți, dna. Corbu, a dat ordin intern și procurorul general al României, dl. Alex Florența, și a dat ordinul acesta și președintele CSM-ului, mărindu-le și angajaților CSM la această valoare sectorială pe ultimii 5 ani.

65 de magistrați au câștigat în instanţă mărirea salariului şi a pensiilor speciale

De aceea avem o sumă atât de mare, pentru că se întinde pe o perioadă de 5 ani cu drepturile acestea restante, adică diferența între valoarea sectorială de 484 virgulă la 605 virgulă cât era în lege și nu le-a fost dată din 2018, nici judecătorilor, nici procurorilor.

Acum, în condițiile în care noi vorbim aici despre austeritate, în condițiile în care Guvernul României se zbate pentru a exista bani și pentru a diminua deficitul de 20 de miliarde de euro pe care îl avem, atunci stăm să ne gândim cum totuși există persoane privilegiate, cum sunt magistrații care pot da statul în judecată.

Bine, dl. ministru Cătălin Predoiu, care era ministru al Justiției pe ultimii metri, a spus domnule, trebuie să facem ceva cu chestia asta, pentru că nu se mai poate și atunci nu este cazul să mai înăbușim instanțele, că ei vor merge în continuare și vor da în judecată.

Și uite așa o să avem acest tăvălug, dar mă întreb eu ce se va întâmpla că aceste sume nu au fost cuprinse în buget și de aceea Ministerul Finanțelor vine și se plânge acum.

Vai de capul nostru și vai de capul României și vai de capul tuturora pentru că domnilor magistrați trebuie să le asigurăm peste 20 și ceva de mii de lei salariul, plus că cresc pensiile de serviciu.

Deci, mulți dintre ei au venit acum să solicite adeverințe, cei care sunt la pensie pentru a li se recalcula și reactualiza pensiile de serviciu.

Fenomenul continuă în prezent și dacă nu va fi stopat prin măsuri legislative și administrative se va ajunge la acumularea unor sume de plată exorbitante, iar la final imposibilitatea suportării cheltuielilor bugetare generate de procese.

S-ar putea să ne trezim cu executări silite în care mulți magistrați să ceară blocarea conturilor Ministerului Finanțelor. Și atunci hai să vedem ce va urma, că și așa avem un început de haos, va fi unul generalizat", a spus Adina Anghelescu, jurnalist de investigații la Antena 3 CNN. 

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close