Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Europa, în continuare sub cupola de foc! Meteorologii au prelungit codurile de caniculă și în țara noastră

Europa, în continuare sub cupola de foc! Meteorologii au prelungit codurile de caniculă și în țara noastră

Europa se află în continuare sub cupola de foc. Avertizările meteorologice de caniculă au fost prelungite și la noi în țară.

de Ioana Mircea    |    21 Aug 2023   •   18:52

Doar în Franţa au fost înregistrate 59 de recorduri termice! Au fost peste 42 de grade celsius la umbră. Aici, a fost prelungit codul portocaliu de căldură până mâine seară.

Cod portocaliu este şi în Spania, unde s-au înregistrat 44 de grade celsius. Averizările de căldură rămân în vigoare şi pentru Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Serbia şi Slovenia. Temperaturi şi mai mari se aşteaptă în Italia, unde este cod roşu. Şi aici am avut parte de noi recorduri de temperatură pentru această perioadă a anului - Roma - 37,3 grade celsius, iar în Capo Caccia - 39,2 grade.

Cod roşu de căldură este şi în Portugalia, Elveţia şi Germania, şi aici au fost înregistrate recorduri pe timpul nopţii. Iar asta nu e tot, tot sudul continentului este sub risc ridicat de incendii.

Citește și: Atenţionare de călătorie pentru românii care merg în Croația: Coduri roșu și portocaliu de caniculă

Temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în partea de sud a României

Temperaturi mari se înregistrează şi în ţara noastră. Oana Păduraru, meteorolog ANM, a prezentat în direct la Antena 3 CNN, ce se întâmplă cu vremea în România.

"În această dimineață a fost prelungită atenționarea meteorologică de cod galben și pentru ziua de mâine, dar și avertizarea de cod portocaliu. Codul portocaliu vizează județele din sudul și estul Munteniei, dar și partea de vest a Dobrogei. În aceste zone, în cursul după amiezii de mâine ne așteptăm din nou la temperaturi de 38, 39 de grade Celsius, temperaturi măsurate la umbră, pentru că temperaturile resimțite sunt mai ridicate.

Chiar și astăzi au depășit frecvent 40 de grade în partea de sud a teritoriului și disconfortul termic este accentuat în aceste zone. Indicele temperatură-umiditate a depășit pragul critic de 80 de unități", a precizat aceasta.

În restul zonelor țării unde este valabil codul galben, temperaturile vor fi în continuare ridicate, vor fi cuprinse în general între 33 și 37 de grade Celsius, mai ales în zonele de câmpie, de podiș, dar și în zonele de deal, disconfortul termic este chiar și la această oră accentuat, iar minimele termice vor fi și ele ridicate, cel puțin în zonele cu atenționare, unde vor fi între 17 și 24 de grade.

Situația nu se schimbă foarte mult până la finalul acestei săptămâni, chiar dacă vor mai fi alternanțe termice. Acestea se vor resimți mai curând, în jumătatea de nord a țării, în Cirșana, Maramureș, Transilvania și în mare parte din Moldova.

×
Subiecte în articol: canicula meteo
Parteneri
Cutremur, în această dimineață, la graniță cu România!
x close