Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Mizele vizitei lui Klaus Iohannis la Budapesta. România are nevoie de sprijinul Ungariei în 2024

Mizele vizitei lui Klaus Iohannis la Budapesta. România are nevoie de sprijinul Ungariei în 2024

Președintele Klaus Iohannis a adresat un mesaj autorităților de la Budapesta, cu ocazia primei vizite întreprinse de un președinte român în Ungaria, în ultimii 14 ani.

de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Oct 2023   •   20:03

Iohannis a fost întâmpinat de președinta Katalin Novak la Palatul Prezidențial.

Deși partea română a solicitat o întâlnire şi cu premierul Viktor Orban, premierul de la Budapesta a plecat în Georgia exact când Klaus Iohannis a ajuns în Ungaria, relatează Antena 3 CNN.

"România promovează abordarea deschisă, bazată pe încredere reciprocă. Cred că este absolut necesară evitarea gesturilor unilaterale sau controversate. Trebuie să existe, de ambele părți, hotărârea de a privi viitorul relațiilor noastre într-o perspectivă bazată pe dezvoltare, pe cooperare, pe identificarea elementelor care ne unesc, mai degrabă, decât pe cele care ne dezbină", a fost mesajul lui Iohannis la Budapesta.

Pe lângă dialogul privind drepturile minorității maghiare și parteneriatul strategic, economic, între cele două țări, există și alte mize ale vizitei lui Klaus Iohannis în Ungaria.

Primul are legătură cu intrarea României în Spațiul Schengen. Ungaria va prelua președinția Consiliului Uniunii Europene în iunie 2024, după Spania - actualul deținător - şi Belgia, în prima jumătate a anului viitor.

România are nevoie de sprijinul Ungariei în 2024 dacă nu intră anul acesta în Schengen

Președintele Ungariei şi-a exprimat deja susținerea pentru România în vizita efectuată la București şi a reiterat-o și azi, la Budapesta.

Dacă România nu va reuși să adere la Schengen în această toamnă din cauza alegerilor pe care cancelarul austriac Karl Nehammer speră să le câștige în toamna lui 2024, vom avea nevoie de sprijinul Ungariei, anul viitor.

Vizita lui Klaus Iohannis la Budapesta vine la o zi după venirea lui Volodimir Zelenski la București. Ungaria este una dintre puținele țări din UE care nu acordă sprijin militar Kievului şi care a criticat sancțiunile impuse Moscovei.

Klaus Iohannis a folosit această ocazie pentru a sprijini Ucraina și de a transmite că este necesar să facem front comun în fața agresiunii ruse.

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close