Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Adio, secret salarial! Firmele, obligate să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare

Adio, secret salarial! Firmele, obligate să afișeze veniturile pe care le oferă în anunțurile de angajare

În curând vom spune adio secretului salarial. Angajatorii au început să afişeze venitul pe care îl oferă în anunţurile de angajare. Iar specialiştii spun că firmele care sunt transparente au mai mult succes la recrutare.

de Redacția Antena 3 CNN    |    08 Mai 2024   •   19:00

Pe cea mai mare platforma de recrutare din România, peste 40% dintre anunțurile de angajări au salariul afișat. Și sunt joburile care se ocupă primele. Candidații sunt multumiți pentru că știu de la început cât vor câștiga.

Potrivit unei directive europene, până în 2026 afişarea salariilor va fi obligatorie pentru toate companiile.

Cu toate acestea, nu toţi angajaţii sunt încântaţi de regulă. Unii cred că vor apărea conflicte interne şi frustrări, în situaţia în care un angajat nou venit în companie ar urma să câştige mai mult faţă de unul vechi.

”Domeniile care au o dovadă de cel mai ridicat nivel de transparență salarială sunt retailul, zona de servicii, zona de construcții, zona auto, chiar și turismul și horeca. Și ce observăm este că, în special, pentru pozițiile entry-level sau pentru job-urile blue collar, acolo este cea mai cel mai ridicat nivel de transparență”, a declarat Ana Călugăru, head of communications.

Uniunea Europeană a stabilit că, până la jumătatea anului 2026, grilele salariale vor fi la vedere. Mai mult, angajații vor putea să solicite informaţii despre veniturile colegilor.

”Un Java specialist care pornește de la 2.000 de euro, poate să ajungă până la 4.000 euro net dacă este extrem de senior. Team leader-ul, care la fel poate să pornească de la 2.000 și să ajungă la 5.000 euro net. Un contabil șef care poate câștiga de la 1.500 euro la 2.500 euro net, un manager de recrutare care poate porni de la 2.000 euro și ajunge la 2.500 euro net”, a declarat Sorina Faier, specialist HR.

Românii sunt încântați de noua directivă și susțin că e mult mai bine să știe salariul de la bun început.

”Undeva la 8.000 RON și să fie și afișat”,  spune un român.

În multe firme însă, salariile şefilor rămân încă ascunse.

”Dacă avem o poziție care este extrem de confidențială și este o înlocuire, atunci categoric nu afișăm, nu afișăm acel salariu și bineînțeles pentru pozițiile de top. De obicei, pozițiile de top management sunt recrutate de către head hunter și, atunci, hunter-ul face-to face, în timpul interviului, află salariul actual și așteptările salariale ale candidatului și nu sunt afișate public”, mai spune Sorina Faier, specialist HR.

Măsura are scopul de a reduce discrepanțele salariale dintre femei și bărbați.

×
Subiecte în articol: grilă salarii afisare salarii romani
Parteneri
Ce pensie va primi un român care a muncit 35 de ani, după noua lege
x close