Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Un român din doi este tratat instituţional pentru boli psihice! Statistică înspăimântătoare privind sănătatea mintală în România

Un român din doi este tratat instituţional pentru boli psihice! Statistică înspăimântătoare privind sănătatea mintală în România

O realitate de care ne ferim de cele mai multe ori să vorbim ne este dezvăluită de Asociaţia Română de Psihiatrie şi Psihoterapie.

Un român din doi este tratat instituţional pentru boli psihice! Statistică înspăimântătoare privind sănătatea mintală în România
Sursa foto: Profimedia Images
de Mia Lungu    |    09 Iun 2023   •   18:26

Bolile mintale sunt tot mai prezente, mai ales în ultimii doi ani când numărul acestor afecţiuni a explodat. La nivel mondial a crescut cu 25%! Şi avem o radiografie completă a situaţiei de la noi din ţară.

Din doi români cu boli psihice, unul este tratat instituţional. Astfel, în anul 2021, conform INS am avut 232 de mii de cazuri de tulburări mintale şi de comportament, ei bine la acest număr se mai adaugă undeva la 250 de cazuri anual.

Şi acum, vin veştile şi mai rele! Incidenţa afecţiunilor psihice este cam de 30 de cazuri noi la mia de locuitori pe an.

Avem, atenţie, 0,1 psihiatri la mia de locuitori şi 1 pat în instituţii specializate la o mie de locuitori.

Dacă este să vorbim de centre de sănătate mintală în ţara noastră există 0,38 de centre la 100 de mii de locuitori. Şi acestea, de cele mai multe ori, foarte slab finanţate.

Citește și: Adrian Oianu, despre motivele din spatele morții lui Stephan Pelger: "Asta afectează oamenii, mai ales o fire sensibilă"

Specialiştii din domeniu atrag atenţia, mai ales că, în ultima vreme vorbim de tot mai multe cazuri de suicid ca urmare a unor tulburări psihice.

Vă reamintim că avem primul hub antidepresie din Romania. Românii care suferă de depresie și anxietate pot găsi sprijin în abordarea sănătăţii mintale şi emoţionale, la TEL VERDE 0800.0800.20 – disponibil 24/7.

Situaţia afecţiunilor mintale în România

- 1 din 2 români - trataţi în instituţii specializate

- 232 mii de cazuri - 2021 + 250 cazuri în afara evidenţelor

- 30 de cazuri la 1000 locuitori/ an

Situaţia centrelor de tratament şi specialiştilor în afecţiuni mintale din România

- 0,1 psihiatri la 1000 locuitori

- 1 pat la 1000 locuitori

- 0,38 centre specializate la 100 de mii de locuitori

Primul hub antidepresie din România

- TEL VERDE: 0800.0800.20

- apel gratuit - 24h/7

×
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close