Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN Sinteza zilei Lovitură dură pentru "băieţii deştepţi" din energie. Un plic cu mită a ajuns la DNA

Lovitură dură pentru "băieţii deştepţi" din energie. Un plic cu mită a ajuns la DNA

Spăgi de sute de mii de euro, contracte trucate, licitaţii mânărite şi personaje ce ajung să se creadă generali în servicii secrete! Sunt elementele ce alcătuiesc tabloul tenebros al afacerilor cu energie, zonă în care băieţii deştepţi fac profituri uriaşe.

de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Feb 2024   •   23:44

Un misterios director de companie naţională a decis să denunţe şpaga cu care era ademenit de luni de zile şi să predea plicul procurorilor anticorupţie.

I se promisese jumătate de milion de euro doar la un singur contract în valoare de două milioane! Iar prima tranşă, 10.000 de euro, i-au fost înghesuiţi în torpedoul maşinii, chiar în faţa unui restaurant din parcul Herăstrău.

Printre protagoniştii săltaţi de DNA: doi oameni de afaceri, unul prezentându-se "general", cu intrări la diverse persoane publice cu funcţii de conducere în statul român.  

În dosar, au mai fost ridicaţi şi directorii CET Sud și Electrocentrale Rovinari . Aceştia sunt acuzaţi că ar fi aranjat licitații pentru mite de zeci de mii de euro.

Sacoşe cu bani şpagă. Pe cine a prins DNA

Directorul CET SUD, Adrian Dorin Ecobescu, şi directorul Sucursalei Electrocentrale Rovinari, Iosif Chirică, au fost puşi sub urmărire penală pentru luare de mită. DNA i-a ridicat şi pe mituitori, doi patroni ai unor societăţi comerciale. Interesant este că pentru directorii şpăgari DNA a cerut doar control judiciar, deşi faptele sunt extrem de grave. 

Primul afacerist săltat, Ion Eugen Petru, patronul unei firme ce furnizează materiale necesare instalaţiilor energetice, l-a plătit pe cel de-al doilea pentru a-i aranja diverse licitaţii sau contracte. Intermediarul se numeşte Ion Macovei şi se prezintă ca fiind general cu intrări la persoane din arhitectura statului.

Pentru a-şi trafica influenţa, Macovei a încasat peste 100.000 de euro. DNA spune că Macovei "ar fi promis în data de 1 septembrie 2023 preşedintelui Directoratului unei societăţi comerciale cu capital majoritar de stat un procent de 15%, respectiv 300.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 2.000.000 euro având obiect servicii de arhivare, care urma să fie atribuit în baza unei proceduri de licitaţie publică fraudată. El ar mai fi promis un procent de 15%, respectiv 120.000 euro din valoarea unui contract în valoare de 800.000 euro având ca obiect tot servicii de arhivare".

sursa: comunicat DNA

Însă cu adevărat şocant este modul în care se derulau discuţiile dintre afacerişti şi cei doi funcţionari corupţi. De exemplu, directorul CET SUD, Dorin Adrian Ecobescu, a intrat sub "lupa" DNA încă din luna august a anului 2023. Procurorii aveau mandat de supraveghere totală, inclusiv ascultare și supraveghere prin satelit. Aşa au aflat cum Ecobescu a primit 10.000 de euro de la afaceristul Ion Eugen pentru plata în avans a unor facturi aferente contractului dintre SC ELECTROCENTRALE BUCURESTI SA (ELCEN) și firma afaceristului.

Tupeul şmecherilor din energie care fac şi desfac contracte de milioane

Procurorii DNA au aflat că Ecobescu nu se sfia să-şi arate supărarea când nu primea şpaga la timp. De altfel, Ecobescu le-a spus mituitorilor săi că urmează să plece în concediu, dând de înţeles astfel că e urgent să prezinte ultima tranşă din şpaga promisă.

"Băieții deștepți" din Energie au pierdut un pion important pe harta afacerilor: aşa zisul  "GENERAL" Macovei. Şi asta după ce un director al uneia dintre companiile de stat a refuzat o mită de aproape 500.000 de euro! A sunat la DNA şi a predat şi plicul cu primii 10.000 de euro înghesuiţi în torpedou de Macovei. Culmea, același afacerist a fost acuzat de trafic de influență şi în 2021. Asta nu l-a cuminţit.

Individul, deşi nu declară venituri consistente, era pasionat de bolizii de lux și conducea autoturisme Mercedes, de câteva sute de mii de euro.

Dosarul şpăgilor din Energie a scos la iveală şi faptul că Ion Macovei locuiește într-un apartament de patru camere în Complexul Stejarii. Prețul chiriilor pentru un astfel de apartament sunt cuprinse între 3.200 de euro și 6.000 de euro, sume pe care, de altfel, le plătea și vecinul său de cartier, președintele CJ Prahova, Iulian Dumitrescu. Însă o singură mărturie a demolat reţeaua şpăgilor: "Din felul în care s-a exprimat, (...) am înțeles că Ion Macovei mi-a oferit jumătate din procentul de 15% din valoarea contractelor ce urmau să fie încheiate și are pregătiți deja 300.000 euro din care urma să-mi revină, pe parcursul inițierii și derulării contractelor, cel puțin suma de 150.000 euro. Pentru a îmi comunica aceste aspecte, Macovei Ion s-a folosit și de o hârtie în care a scris suma de 2 milioane euro, procentul de 15% și echivalentul acestui procent, în sumă de 300.000 euro", le-a dezvăluit martorul-cheie procurorilor DNA.

Sursa: denunţ DNA

Din stenogramele puse de DNA la dosar reiese că Macovei aducea, de multe ori, în discuție, relația sa strânsă cu Iulian Dumitrescu și cu sora acestuia.

Concluzia? Tupeul şmecheraşilor din Energie este fără margini! Ajung să promită funcţii şi şpăgi, fac şi desfac contracte de milioane de euro şi îşi umplu buzunarele de mână cu directori corupţi ce aleg să se mânjească pentru plicul potrivit. 

Ce e de neînţeles cu privire la procurorii DNA este dubla măsură: pentru şpăgi infime se cere arestarea preventivă, însă pentru indivizi ca Iulian Dumitrescu sau directorii din companiile energetice se acceptă un simplu control judiciar!

×
Parteneri
Poșta Română, anunţ de ultimă oră despre distribuirea pensiilor în luna Mai
x close