Antena 3 CNN Externe Acesta este viitorul preşedinte al Chinei. Ce viziune are omul care va conduce cel mai populat stat din lume

Acesta este viitorul preşedinte al Chinei. Ce viziune are omul care va conduce cel mai populat stat din lume

Acesta este viitorul preşedinte al Chinei. Ce viziune are omul care va conduce cel mai populat stat din lume
Sursa foto: Foto: AP / Agerpres
09 Noi 2012   •   12:24

Beijing-ul găzduieşte în această perioadă Congresul Partidului Comunist Chinez, în cadrul căruia va fi desemnată noua conducere a ţării. Succesorul la conducerea republicii este cel care ocupă, în prezent, postul de vicepreşedinte al Chinei.

Preşedintele Hu Jintao, care se va retrage din funcţie, a ţinut un discurs în faţa celor peste 2.000 de delegaţi veniţi la Beijing pentru a participa la a 18-a ediţie a congresului Partidului Comunist din China. "Trebuie să investigăm şi să rezolvăm cazurile importante şi să eradicăm corupţia, mai ales cazurile legate de mase. Toţi cei care violează regulile partidului şi legile statului trebuie să fie asuşi în faţa justiţiei, fără milă, indiferent cine sunt, ce putere au şi poziţii oficiale ocupă" a spus Jintao.

Avertismentul vine după un scandal recent în urma căruia un puternic lider regional a fost exclus din partid pentru corupţie, iar soţia sa a fost condamnată pentru uciderea unui cetăţean britanic.

Succesorul lui Jintao este vicepreşedintele Chinei, Xi Jinping. Acesta urmează să fie numit în postul de secretar general al partidului unic al Chinei, cel Comunist. Astfel, Jinping va deveni automat următorul preşedinte al republicii, o formalitate prevăzută pentru martie 2013.

Peste 2.000 de jurnalişti din întreaga lume se află la Beijing pentru a acoperi evenimentul. Acesta este un număr record în istoria congreselor Partidului Comunist Chinez.



Cine este Xi Jinping

Fiu al şefului cu propaganda din timpul lui Mao Zedong, Xi Zhongxun, Xi Jinping deţine o diplomă de inginer chimist. El s-a alăturat lumii politice şi militare, reuşind să urce în ierarhia puterii.

Potrivit biografiei neoficiale, Xi Jinping este naţionalist, dar admiră în acelaşi timp stilul de viaţă al occidentalilor. Se zvoneşte că fiica sa ar fi studiat la Harvard, sub o identitate falsă.

Xi Jinping a vizitat SUA în februarie şi a transmis următorul mesaj: "trebuie să investim în încrederea dintre cele două naţiuni şi să respectăm interesele majore".

Xi Jinping nu se opune dezvoltării sectorului privat, investiţiilor străine şi susţine liberalizarea sistemului financiar chinez. 

Jurnaliştii Bloomberg au scris că familia sa a „investit” deja în afaceri cu minerale, în echipamente de telefonie mobilă şi în imobiliare. Averea sa se ridică la sute de milioane de dolari.


 








×
Subiecte în articol: Xi Jinping China Beijing hu jintao
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close