Antena 3 CNN Externe AMENINŢARE iminentă împotriva occidentalilor, la Benghazi. Marea Britanie îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească oraşul

AMENINŢARE iminentă împotriva occidentalilor, la Benghazi. Marea Britanie îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească oraşul

AMENINŢARE iminentă împotriva occidentalilor, la Benghazi. Marea Britanie îşi îndeamnă cetăţenii să părăsească oraşul
Sursa foto: Foto: Intact Images/EPA
24 Ian 2013   •   16:30

Marea Britanie a avertizat joi asupra unei "ameninţări specifice şi iminente" vizând occidentali la Benghazi şi i-a îndemnat pe cetăţenii britanici să părăsească imediat acest oraş de coastă, din estul Libiei, afectat de o tot mai mare insecuritate, informează AFP.
   
"Suntem la curent, acum, cu o ameninţare specifică şi iminentă împoriva occidentalilor la Benghazi şi le cerem britanicilor care se află acolo, în pofida sfaturilor noastre, să plece imediat", a anunţat Ministerul britanic de Externe într-un comunicat.
   
"În acest moment, nu putem comenta asupra naturii ameninţării", a adăugat ministerul, precizând că "ambasada britanică la Tripoli se află în contact cu cetăţeni britanici ale căror coordonate le are", pentru a le cere să părăsească Beghazi.
   
Începând din septembrie 2012, Londra îi sfătuieşte pe cetăţenii săi să nu meargă în Libia, mai ales la Benghazi, cu excepţia capitalei Tripoli şi altor oraşe din această ţară din Africa de Nord.
   
Locul de unde a pornit revoluţia care l-a îndepărtat pe colonelul Muammar Gaddafi de la putere, în 2011, Benghazi a fost recent teatrul mai multor explozii şi unui val de atentate.
   
Aceste acte de violenţă au vizat inclusiv diplomaţi străini. La 11 septembrie 2012, un atentat a avut loc împotriva consulatului american, în care au fost ucişi patru americani, inclusiv ambasadorul în Libia Chris Stevens, iar la 12 ianuarie a avut loc un atac împotriva consulului Italiei.
   
Din cauza acestor violenţe, o serie de misiuni diplomatice şi organizaţii internaţionale, ca ONU, şi-au redus sau închis operaţiunile la Benghazi.
   
Aceste atentate sunt, în general, atribuite islamiştilor radicali, reprimaţi dur de regimul lui Muammar Gaddafi şi care ar încerca să se răzbune pe foştii lor călăi.
   
Premierul David Cameron a repetat joi, la Davos, în Elveţia, în cadrul celui de al 43-lea Forum Economic Mondial, că lupta împotriva terorismului va reprezenta una dintre priorităţile preşedinţiei sale la G8, anul acesta, mai ales după deznodământul sângeros al crizei ostaticilor în Algeria, săptămâna trecută.
   
"Eu cred că ne aflăm la începutul unei noi şi lungi bătălii împotriva unor terorişti şi ideologiei toxice pe care ei o susţin", a declarat Cameron. "La fel cum noi am exercitat presiune, cu succes, asupra Al-Qaida în Afganistan şi în Pakistan, filiale Al-Qaida au prosperat, de mai mulţi ani, în Yemen, Somalia şi în regiuni din Africa de Nord", a spus premierul britanic.
  


×
Subiecte în articol: Marea Britanie
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close