Antena 3 CNN Externe Andaluzia, a patra regiune din Spania care apelează la ajutor financiar guvernamental

Andaluzia, a patra regiune din Spania care apelează la ajutor financiar guvernamental

Andaluzia, a patra regiune din Spania care apelează la ajutor financiar guvernamental
03 Sep 2012   •   23:31

Andaluzia a solicitat guvernului de la Madrid un avans de 1 miliard de euro înainte de activarea unui mecanism de sprijin al regiunilor, devenind a patra regiune autonomă a Spaniei care apelează la ajutorul statului, transmite AFP.

"În aşteptarea definirii condiţiilor în care regiunile pot accesa fonduri de stat, Andaluzia solicită acest avans pentru a avea lichidităţi", a declarat Susana Diaz, membră a guvernului Andaluziei, cea mai populată regiune a Spaniei.

Regiunile autonome spaniole, responsabile de bugetele mari pentru sănătate şi educaţie, au dificultăţi financiare serioase în urma spargerii unei bule speculative imobiliare, în 2008.
   
În iulie, regiunea Murcia a cerut un ajutor de stat de circa 300 de milioane de euro.
   
Săptămâna trecută, două mari regiuni, Catalonia şi Valencia, au cerut 5,023 miliarde euro, respectiv 4,5 miliarde de euro.
   
Un purtător de cuvânt al Andaluziei nu a precizat suma totală de care va avea nevoie regiunea.
   
Andaluzia a avea la sfârşitul primului trimestru o datorie publică de 15,4 miliarde de euro, reprezentând 10,6% din PIB-ul regiunii, iar obligaţiile financiare pentru semestrul al doilea se ridică la 1,61 miliarde de euro.
   
Ministrul spaniol al Economiei, Luis de Guindos, a declarat vineri că fondul de susţinere a regiunilor autonome, în valoare de 18 miliarde de euro, urmează să devină operaţional în următoarele câteva săptămâni.
  


×
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close