Antena 3 CNN Externe Austria confirmă acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen Aerian

Austria confirmă acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen Aerian

Austria a confirmat, astăzi, prin Ministerul de Interne, acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen Aerian, după negocierile purtate cu miniştrii de interne din cele două ţări.

Austria confirmă acordul pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen Aerian
Sursa foto: Profimedia Images
de Alin Tarnovschi    |    30 Dec 2023   •   19:31

După discuțiile purtate la jumătatea lunii decembrie între miniștrii de interne responsabili cu privire la Schengen Air pentru Bulgaria și România, negocierile privind un text juridic obligatoriu au fost acum finalizate, a anunțat astăzi Ministerul de Interne din Austria, notează publicaţia kurier.at.

Toate cele trei condiții puse de Austria au fost incluse în documentul cu caracter juridic obligatoriu: creșterea operațiunii Frontex în Bulgaria și România, precum și bani de la Comisia Europeană pentru o protecție robustă a frontierelor externe pentru aceste țări, consolidarea controalelor la frontierele terestre și acceptarea solicitanților de azil din Austria, în special din Afganistan și Siria, prin România și Bulgaria.

Documentul în cauză a fost trimis vineri seara președinției spaniole a Consiliului UE. Se subliniază că este acum rândul președinției și al Comisiei să pună în aplicare din punct de vedere juridic Schengen Air.

Ce înseamnă aderarea României la Spaţiul Schengen Aerian

"Schengen Air" înseamnă că, în viitor, pasagerii din România și Bulgaria nu vor mai fi nevoiți să zboare spre Europa prin terminalele străine. Ca de obicei, pașaportul va fi verificat la poartă de către companiile aeriene, cu sprijinul suplimentar al poliției austriece și al celei române sau bulgare.

Prin urmare, cea mai apropiată dată posibilă pentru introducerea regulamentului ar fi martie 2024.

"În prezent, nu există negocieri și, prin urmare, nicio dată privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen", mai subliniază ministerul austriac de Interne.

La 8 decembrie 2022, Austria a blocat o extindere a sistemului Schengen fără frontiere pentru a include România și Bulgaria, invocând numărul mare de solicitanți de azil. De asemenea, Olanda s-a opus aderării Bulgariei la Schengen.

×
Parteneri
Marius Budăi anunță o nouă creștere a salariilor în România!
x close