Antena 3 CNN Externe "Din case au rămas doar fundațiile!" | Cosmin, un român din Hawaii, povestește cum a fost ras de pe fața pământului orașul turistic Lahaina | Zeci de morți și peste 1.000 de dispăruți

"Din case au rămas doar fundațiile!" | Cosmin, un român din Hawaii, povestește cum a fost ras de pe fața pământului orașul turistic Lahaina | Zeci de morți și peste 1.000 de dispăruți

Cosmin Neag, un român stabilit în statul american Hawaii a povestit la Antena 3 CNN ororile cu care se confruntat localnicii arhipelagului devastat de incendiile de vegetație ce par de nestăpânit.

"Din case au rămas doar fundațiile!" | Cosmin, un român din Hawaii, povestește cum a fost ras de pe fața pământului orașul turistic Lahaina | Zeci de morți și peste 1.000 de dispăruți
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Aug 2023   •   16:52

O soartă tragică a avut orașul turistic Lahaina de pe insula Maui.

Aici, locul arată ca și cum ar fi fost lovit de o armă de distrugere în masă, iar din case au rămas doar fundațiile de piatră.

Bilanțul oficial parțial vorbește de 55 de morți, însă neoficial numărul deceselor ar fi cel puțin dublu.

Citește și: Iadul de foc a făcut scrum paradisul din Hawaii

"Din păcate, pe partea cealaltă a munților, orașul a fost ars aproape în întregime, ca și cum o bombă a căzut în mijlocul localității. Este efectiv de necrezut ce s-a întâmplat.

Majoritatea clădirilor din oraș au fost afectate, distruse aproape complet. Au rămas numai fundațiile de ciment, de piatră, ale clădirilor.

În momentul de față, știu că aproximativ 2.000 de rezidenți au fost scoși din acea parte de insulă.

Turiștii sunt evacuați iar companiile aeriene au început să suplimenteze zborurile către insulă, pentru evacuări. Numărul oficial de decese este aproximativ 50, neoficial se vorbește de 100", a spus Cosmin Neag la Antena 3 CNN.

Președintele SUA a declarat stare de dezastru natural în Hawaii

Președintele american Joe Biden a declarat stare de dezastru natural în Hawaii, unde, pe lângă zecile de morți, alte peste 1.000 de persoane sunt dispărute.

Decizia președintelui permite alocarea de ajutor federal pentru acest stat american devastat.

Între timp, operațiunile de salvare și localizarea persoanelor dispărute sunt îngreunate de întreruperea alimentării cu energie electrică și a legăturilor internet, precum și de lipsa acoperirii radio.

La operațiuni participă Paza de Coastă, Marina americană și Garda Națională a SUA.

Foto: imagine aeriană a caselor distruse până la fundație în orașul Lahaina, 10 august 2023

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close