Antena 3 CNN Externe Cât câştigă Angela Merkel şi care este cel mai bine plătit politician din lume

Cât câştigă Angela Merkel şi care este cel mai bine plătit politician din lume

Cât câştigă Angela Merkel şi care este cel mai bine plătit politician din lume
25 Sep 2017   •   10:12

Sistemul de remunerare a politicienilor din Germania este mai complicat. Oficial, pentru munca depusă, parlamentarii nu primesc salarii, ci „indemnizaţii” de 9542 de euro lunar plus o sumă pauşală (un fel de diurnă) de 4318 euro neimpozabilă, destinată cheltuielilor aferente mandatului politic.

Fiecare deputat are de asemenea dreptul să-şi utileze biroul cu echipamente la cele mai noi standarde într-un cuantum maxim de 12.000 de euro pe an, explică DW.

Cancelara Merkel este recompensată lunar cu suma de 17.732 de euro plus aproape 1.000 de euro sporuri specifice funcţiei sale în sectorul public. Chiar dacă are numai o funcţie reprezentativă preşedintele Frank-Walter Steinmeier beneficiază lunar de echivalentul a 90% din indemnizaţia cancelarei, cu tot cu sporuri, atingând 19.719 euro în fiecare lună. Fiecare ministru federal beneficiază de 15.000 de euro lunar, inclusiv sporuri.

Puţini politicieni de rang înalt câştigă mai mult ca Angela Merkel, printre altele preşedintele SUA cu un venit anual de 333.000 de euro şi premierul Lee Hsien Loong (Singapore) cu aproape 1,5 milioane de euro pe an.

 

×
Subiecte în articol: Angela Merkel politician
Parteneri
Sebastian Burduja şi-a depus candidatura la Primăria Capitalei
x close