Antena 3 CNN Externe Ce a declarat Obama în faţa lumii întregi. "Va fi o LOVITURĂ"

Ce a declarat Obama în faţa lumii întregi. "Va fi o LOVITURĂ"

Ce a declarat Obama în faţa lumii întregi. "Va fi o LOVITURĂ"
de O.P.    |    11 Sep 2013   •   06:21

 Barack Obama nu renunţă la ideea unei intervenţii militare în Siria. Preşedintele SUA spune că spune că dacă nu se va interveni militar Siria nu va ezita să folosească din nou armele chimice.

Obama le-a prezentat americanilor motivele pentru care ar putea ordona o asemenea acţiune, însă, a cerut amânarea votului din Congres pentru a mai da o şansă diplomaţiei.

Preşedintele Obama a expus din nou dovezile că regimul de la Damasc a folosit arme chimice împotriva civililor. El a subliniat că o asemenea acţiune trebuie să primească un răspuns ferm.

Obama a precizat, însă, că eventuala ripostă militară va fi limitată, atât ca durată, cât şi ca scop.

"Nu voi trimite trupe terestre în Siria. Nu voi lansa o acţiune pe termen nedeterminat, ca în Irak sau Afganistan. Nu voi lansa nici o campanie aeriană prelungită, ca în Libia sau Kosovo. Va fi doar o lovitură punctuală, cu un obiectiv clar: descurajarea folosirii armelor chimice şi reducerea capacităţii milirare a lui Assad".

În finalul discursului, Obama a menţionat iniţiativa Rusiei, acceptată de regimul de la Damasc, de a cere Siriei să-şi predea armamentul chimic, sub control internaţional. În opinia sa, această acţiune poate înlătura ameninţarea armelor chimice fără să se recurgă la forţa militară.

"Prin urmare, le-am cerut liderilor din Congres să amâne votul pentru autorizarea folosirii forţei, cât timp vom urma calea diplomatică. Îl voi trimite pe secretarul de stat John Kerry să se întâlnească, joi, cu omologul său rus şi voi continua, eu însumi, discuţiile cu preşedintele Putin".

Preşedintele s-a pronunţat pentru o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU care să oblige regimul sirian să-şi distrugă armele chimice şi nu doar să le predea.

×
Subiecte în articol: Siria Barack Obama
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close