Antena 3 CNN Externe Ce le-a declarat Jokar Ţarnaev autorităţilor americane. Suspectul în atacul din Boston arată cu degetul spre fratele său mort

Ce le-a declarat Jokar Ţarnaev autorităţilor americane. Suspectul în atacul din Boston arată cu degetul spre fratele său mort

Ce le-a declarat Jokar Ţarnaev autorităţilor americane. Suspectul în atacul din Boston arată cu degetul spre fratele său mort
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
23 Apr 2013   •   08:26

Suspectul în atacul din Boston Jokar Ţarnaev le-a spus anchetatorilor că fratele său mai mare, Tamerlan, este cel care a plănuit dublul atentat cu bombă şi că în spatele lor nu se află nicio grupare teroristă, relatează CNN.

În urma interogatoriilor preliminare cu Ţarnaev, s-a descoperit faptul că cei doi fraţi fac parte din categoria jihadiştilor auto-radicalizaţi.

Jokar, rănit şi reţinut la un spital în Boston, a declarat că fratele său, care a fost ucis în noaptea de joi spre vineri într-un schimb de focuri cu forţele de ordine, dorea să apere islamul de atacuri, potrivit aceleiaşi surse.

Autorităţile americane vor verifica versiunea prezentată de către Ţarnaev.

Potrivit unui oficial federal din cadrul forţelor de ordine, deşi investigatorii nu au observat vreun lucru care să indice că suspecţii au acţionat împreună cu altcineva, sunt necesare eforturi pentru confirmarea acestui lucru. Acesta a refuzat să comenteze în legătură cu vreun motiv sau detalii specifice despre ceea ce le-a comunicat Jokar oficialilor.

În timpul discuţiei cu autorităţile, tânărul era puternic sedat şi intubat la Spitalul Beth Israel Deaconess, însă era "alert, competent mental şi lucid", a apreciat judecătoarea federală Marianne Bowler.

Ţarnaev a comunicat în mare parte dând din cap, iar într-un rând a răspuns "nu", atunci când Bowler l-a întrebat dacă îşi permite un avocat, potrivit unei transcrieri a procedurii. Un avocat din oficiu a fost desemnat să îl reprezinte.

Investigatorii l-au întrebat pe Ţarnaev dacă mai există şi alte bombe, ascunzătoare de substanţe explozive sau arme, în afară de cele deja găsite de către poliţie şi dacă în atac a fost implicat şi altcineva.

Investigatorii intră în salonul în care se află Ţarnaev la un interval de câteva ore, punând întrebări în prezenţa unor medici, potrivit acestei surse.

Ţarnaev a fost împuşcat în cap, gât, picioare şi într-o mână, potrivit unei declaraţii scrise sub jurământ pentru FBI. Tânărul a pierdut mult sânge şi ar putea fi afectat de pierderea auzului din cauza celor două dispozitive asurzitoare utilizate pentru a-l scoate din barcă,

Nu este clar dacă Ţarnaev a fost rănit în timp ce a fost capturat în noaptea de vineri spre sâmbătă sau în schimburi de focuri anterioare cu poliţia.

Investigatorii încearcă să stabilească dacă în atac a mai fost implicat cineva, însă Davis a declarat duminică pentru CNN că apreciază că fraţii au fost "cei doi actori majori în violenţele" care au avut loc.



 

×
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close