Antena 3 CNN Externe Ce salariu va avea Francois Hollande, după ce în campanie promitea că îl va reduce cu 30%

Ce salariu va avea Francois Hollande, după ce în campanie promitea că îl va reduce cu 30%

Ce salariu va avea Francois Hollande, după ce în campanie promitea că îl va reduce cu 30%
Sursa foto: Foto: Efe Agencia
08 Mai 2012   •   09:27

Chiar şi cu salariul redus cu 30%, noul ales Francois Hollande va câştiga de două ori mai mult decât înainte să fie desemnat câştigător la alegerile prezidenţiale, scrie 20minutes.fr.

În primele luni ale mandatului său, în 2007, Nicolas Sarkozy şi-a acordat o mărire de salariu de 172% - de la 7.084 euro, indemnizaţia sa netă lunară a crescut la 19.331 euro.

Ales în plină criză financiară, socialistul Hollande a promis să dea exemplu, recurgând imediat după alegerea sa la reducerea salariului cu 30%, lucru care se va aplica şi membrilor guvernului.

Dacă se ţine de cuvânt, măsura ar putea fi prezentată la primul consiliu de miniştri, prevăzut pe 16 mai. Salariul său net ar scădea atunci de la circa 19.500 euro pe lună la 13.650 euro.

Prin comparaţie, preşedintele american Barack Obama câştiga anul trecut 400.000 de dolari pe an, în timp ce cancelarul german Angela Merkel are un salariu în jur de 16.000 euro pe lună.

Dar, chiar şi cu salariul micşorat, Hollande va câştiga mult mai mult ca înainte să fie ales, arată cotidianul economic francez Challenges. În luna februarie, socialistul a dezvăluit venitul său impozabil din 2010 de pe fişa de impozit: 78.516 euro, adică 6.543 euro pe lună. Prin urmare, Francois Hollande va avea un salariu de peste două ori mai mare ca înainte.

În plus, salariul preşedintelui nu înseamnă decât 'bani de buzunar', adaugă Challenges, deoarece salariile cabinetului său şi cele mai mici cheltuieli intră în bugetul palatului Elysee.

Şeful statului are la dispoziţie un palat - ca locuinţă pe timpul deţinerii funcţiei -, bucătari, o pivniţă cu vinuri fine, personal şi un parc de maşini cu girofar şi şoferi, o flotă de avioane - printre care un Airbus A330 -, fonduri pentru recepţii şi garderobă aproape nelimitate, enumeră Challenges.

×
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close