Antena 3 CNN Externe Cea mai mare bază militară americană din Afganistan, sub asediul a 2.000 de protestatari. Soldaţii SUA au ars Coranul

Cea mai mare bază militară americană din Afganistan, sub asediul a 2.000 de protestatari. Soldaţii SUA au ars Coranul

Cea mai mare bază militară americană din Afganistan, sub asediul a 2.000 de protestatari. Soldaţii SUA au ars Coranul
Sursa foto: Foto: Mediafax/AFP
21 Feb 2012   •   11:32

Mii de afgani manifestează violent marţi în faţa celei mai mari baze militare americane din Afganistan, situată în apropiere de Kabul, acuzând trupele străine că au ars exemplare ale Coranului, informează AFP, în urma unui raport al poliţiei locale.
   
Comandantul Forţei Internaţionale de Asistenţă pentru Securitate (ISAF) a NATO, generalul american John Allen, a prezentat scuze "poporului nobil al Afganistanului", în urma informaţiilor care susţin că "soldaţi de la baza Bagram s-au debarasat în mod necuviincios, în cursul nopţii, de un număr important de documente islamice, inclusiv (exemplare ale) Coranului". El a ordonat efectuarea unei anchete.

Cazurile de profanare a cărţii sfinte a islamului de către militari străini, care se înregistrează periodic în Afganistan, declanşează în mod sistematic manifestaţii violente.
   
Mii de afgani au înconjurat baza Bagram, situată la nord de Kabul, lansând cocteiluri Molotov care au incendiat una dintre intrări, potrivit unui fotoreporter al AFP prezent la locul protestului.
   
"Sunt cel puţin 2.000 de persoane, ele manifestează pentru că exemplare ale Coranului au fost incendiate în interiorul bazei", a declarat un ofiţer de poliţie.
   
"Anchetăm în manieră aprofundată acest incident şi luăm măsurile necesare pentru a ne asigura că acest lucru nu se mai întâmplă niciodată. Vă asigur... vă promit... că acest act nu a fost intenţionat", se arată în comunicatul generalului Allen.
  

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close