Antena 3 CNN Externe Comandantul trupelor NATO în Afganistan ar putea fi demis în urma unui interviu într-o revistă

Comandantul trupelor NATO în Afganistan ar putea fi demis în urma unui interviu într-o revistă

Comandantul trupelor NATO în Afganistan ar putea fi demis în urma unui interviu într-o revistă
23 Iun 2010   •   16:55

Comandantul trupelor NATO din Afganistan, generalul american Stanley McChrystal, ar putea fi destituit după o serie de remarci ironice la adresa propriului său guvern. Preşedintele Barack Obama l-a convocat miercuri pe general la Casa Albă, pentru o discuţie între patru ochi. Dar, potrivit mai multor publicaţii, McChrystal şi-ar fi redactat, deja, demisia.
Declaraţiile explozive ale generalului McChrystal sunt cuprinse într-un articol pe care i-l consacră revista Rolling Stone, mai cunoscută pentru relatări din lumea muzicii pop. Generalul nu îl critică direct pe preşedintele Obama, dar califică drept "o perioadă dureroasă" discuţiile de anul trecut, când a solicitat Casei Albe mai multe trupe. McChrystal se declară "trădat" de ambasadorul american la Kabul, care nu i-a susţinut cererile, şi face un joc de cuvinte deloc amabil pornind de la numele vicepreşedintelui Joe Biden. Potrivit unor surse de la Casa Albă, articolul din Rolling Stone l-a înfuriat pe preşedintele Obama, care şi-a măsurat, totuşi, cuvintele în public.
"Cred că este clar că articolul în care sunt prezentaţi generalul şi echipa sa a dovedit lipsă de judecată. Dar vreau, pe de altă parte, să vorbesc direct cu el înainte de a lua o decizie finală" a spus preşedintele american.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a confirmat că Obama are în vedere "toate opţiunile", inclusiv demiterea generalului. McChrystal a prezentat scuze pentru declaraţiile din Rolling Stone iar preşedintele afgan Hamid Karzai i-a luat apărarea, declarându-l "cel mai bun comandant din Afganistan de la începutul războiului". Eventuala înlocuire a generalului s-ar produce într-un moment foarte delicat: ofensiva împotriva talibanilor avansează mai greu decât se prevedea şi tot mai mulţi americani consideră că războiul nu merită să fie continuat.

Antena 3

×
Subiecte în articol: talibani
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close