Antena 3 CNN Externe Criminalul care a îngrozit Europa și-a recunoscut faptele

Criminalul care a îngrozit Europa și-a recunoscut faptele

Criminalul care a îngrozit Europa și-a recunoscut faptele
23 Ian 2018   •   15:50

Un fost infirmier şi diacon dintr-o dieceză din Flandra a recunoscut marţi, în prima zi a procesului său de la Bruges, în nordul Belgiei, că a provocat moartea a 10-20 de persoane, au relatat marţi media belgiene, citate de AFP.

Este pentru prima dată când Ivo Poppe, supranumit 'diaconul morţii' de către presă şi judecat începând de luni la Bruges pentru 'cel puţin zece' asasinate, a oferit public o estimare a numărului său de victime.

Au existat "între 10 şi 20, maximum 20. Este aproximativ (...) Dar e cam de acest ordin de mărime", a răspuns acuzatul în cadrul primului interogatoriu pe fond derulat de preşedintele instanţei.

"Am vrut să îi scap de suferinţe. Aceşti oameni nu mai trăiau", a spus Ivo Poppe, exprimându-şi regretele. "Astăzi, aş apela la o echipă de îngrijire paliativă", a subliniat el.

Majoritatea victimelor erau persoane în vârstă, la finalul vieţii, prin urmare el a decis singur să pună capăt suferinţelor fizice sau psihice, când lucra ca infirmier într-un spital din Menen (vest), în apropiere de frontiera cu Franţa. Le administra valium sau le injecta aer în vene.

Ivo Poppe a fost angajat timp de circa 20 de ani în acest spital, în anii '80 şi '90, însă a continuat să intervină ca vizitator pastoral până în 2011, după ce a fost numit diacon de Wevelgem în 1996.

Pe parcursul anchetei, care a vizat o listă de cel puţin 50 de decese suspecte, el a recunosc că a pus capăt suferinţelor în cazul a doi pacienţi şi patru apropiaţi, printre care propria mamă, însă a negat 'asasinatele' de care era acuzat.

Soţ şi tată a trei copii, acest bărbat în prezent în vârstă de 61 de ani a fost arestat şi încarcerat în mai 2014, după ce justiţia a fost informată în legătură cu mărturisirile sale către psihiatru, conform cărora el ar fi "eutanasiat activ zeci de persoane".

Luni, el a explicat contextul mărturisirilor făcute psihiatrului, consultat la sfaturile soţiei sale.

"Am vrut să mă ajute în legătură cu coşmarurile mele. Aveam mare nevoie de o terapie. De aceea am vorbit de zeci de cazuri, a fost o exagerare deliberată", a afirmat acuzatul.

Procesul, în cadrul căruia vor fi audiaţi aproape 80 de martori, ar urma să dureze două săptămâni.

Ivo Poppe riscă închisoarea pe viaţă

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Belgia
Parteneri
Cătălin Cîrstou, candidatul comun PSD-PNL în Bucureşti
x close