Antena 3 CNN Externe David Cameron pune Europa pe jar. Marea Britanie ar putea ieşi din UE. Referendum pe această temă, până în 2017

David Cameron pune Europa pe jar. Marea Britanie ar putea ieşi din UE. Referendum pe această temă, până în 2017

Premierul britanic David Cameron a făcut o afirmaţie care pune întreaga Europă pe jar. În lipsa unei reforme a Uniunii Europene, Marea Britanie ar putea părăsi blocul comunitar, a spus primul ministru britanic în cadrul unui discurs foarte aşteptat privind viitorul legăturilor dintre Londra şi UE.

David Cameron pune Europa pe jar. Marea Britanie ar putea ieşi din UE. Referendum pe această temă, până în 2017
Sursa foto: Foto: AP/Agerpres
23 Ian 2013   •   10:46

"Dacă nu vom răspunde provocărilor, pericolul este ca Europa să eşueze, iar britanicii să devieze spre ieşire", a declarat Cameron, citat de AFP.

Citește și: Replica tăioasă a şefului diplomaţiei franceze la anunţul privind posibila ieşire a Marii Britanii din UE

Premierul britanic a mai declarat că doreşte organizarea unui referendum privind apartenenţa Marii Britanii la Uniunea Europeană până în 2017.

"Va fi un referendum pe o problemă clară: in/out" (înăuntru/afară) şi va avea loc în prima jumătate a legislaturii care va începe în 2015, a declarat şeful Guvernului britanic.

"După ce vom negocia un nou acord" privind relaţiile Marii Britanii cu UE, "vom oferi britanicilor un referendum cu o alegere simplă: rămânem în cadrul UE pe această nouă bază sau ieşim complet. Va fi un referendum pe tema apartenenţei sau nu la UE", a declarat Cameron în acest discurs-cheie despre Europa.

Potrivit premierului britanic, noua relaţie a Marii Britanii cu UE "va fi centrată pe piaţa unică".

Citește și: Reacţia Germaniei după anunţul despre posibila ieşire a Marii Britanii din UE

"Dacă nu vom răspunde provocărilor, există pericolul ca Europa să eşueze şi ca britanicii să devieze către ieşire", a avertizat el. "Eu nu sunt un izolaţionist". (...)  "Nu vreau decât un acord mai bun pentru Marea Britanie. Vreau un acord mai bun şi pentru Europa", a afirmat el.

Cameron şi-a avertizat însă ţara cu privire la eventuale consecinţe ale unei părăsiri a UE.  "Unii sugerează că am putea deveni ca Norvegia sau Elveţia, cu un acces la piaţa unică, rămânând în afara UE. Dar va fi acest lucru, oare, în interesul nostru", a întrebat el.

"Nu există îndoială că suntem mai puternici în ochii (celor de la) Washington, Beijing sau New Delhi, deoarece suntem un actor puternic în cadrul Uniunii Europene", a subliniat premierul.

"Este important pentru capacitatea noastră să realizăm lucruri în lume. Este important în ochii Statelor Unite şi celorlalţi prieteni ai noştri din lume. De aceea, mulţi ne spun foarte clar că ei doresc ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană", a declarat premierul britanic.

"Dacă părăsim Uniunea Europeană, este o cale dus, fără întoarcere", a mai precizat Cameron.

×
Subiecte în articol: David Cameron UE
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close