Antena 3 CNN Externe E în sfârşit LINIŞTE pe străzile din Gaza. Israelul şi Hamas au încetat oficial bombardamentele

E în sfârşit LINIŞTE pe străzile din Gaza. Israelul şi Hamas au încetat oficial bombardamentele

E în sfârşit LINIŞTE pe străzile din Gaza. Israelul şi Hamas au încetat oficial bombardamentele
de O.P.    |    22 Noi 2012   •   06:11

După opt zile de confruntări sângeroase, Israelul şi mişcarea palestiniană Hamas au încetat, oficial, ostilităţile. Armistiţiul intrat în vigoare aseară a fost imediat sărbătorit de palestinienii fericiţi, pe străzile din Gaza. Atmosfera este mai calmă în Israel, dar şi aici se speră că pacea va fi durabilă.

Luptele s-au soldat cu moartea a 155 palestinieni şi cinci israelieni. 27 oameni au fost răniţi la Tel Aviv, în primul atentat cu bombă din Israel după mai bine de un an şi jumătate.

Mulţimea a invadat străzile din Gaza de îndată ce armistiţiul a intrat în vigoare.

Încetarea luptelor a fost primită cu uşurare şi în Israel, unde numeroşi locuitori au trăit, în ultimele zile, sub ameninţarea rachetelor lansate din Gaza.

Violenţele au continuat, de altfel, până în ultima clipă. La Tel Aviv, un autobuz al transportului public a fost aruncat în aer de explozia unei bombe, în primul atac terorist de acest gen din oraş din ultimii şase ani.

Atentatul nu a fost revendicat, dar televiziunea mişcării Hamas i-a adus elogii. Israelul a ripostat cu noi atacuri aeriene asupra Fâşiei Gaza, care au făcut 18 victime.

Hamas şi-a lansat ultimele rachete spre Israelul cu mai puţin de o oră înaintea încetării focului. Acordul de armistiţiu, obţinut prin medierea diplomaţilor egipteni, a fost, de altfel, anunţat oficial la Cairo, în prezenţa secretarului de stat american.

Potrivit acordului, palestinienii se angajează să pună capăt atacurilor cu rachete iar Israelul - să deschidă negocieri pentru ridicarea blocadei impuse, de cinci ani, Fâşiei Gaza. Egiptul va continua să medieze între cele două părţi iar Statele Unite se vor implica în menţinerea păcii. Acordul a fost salutat, de asemenea, de ONU şi Uniunea Europeană.




×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close