Antena 3 CNN Externe Evreii au avertizat că vor riposta la orice atac palestinian. Armistiţiul dintre Israel şi Fâşia Gaza e foarte fragil

Evreii au avertizat că vor riposta la orice atac palestinian. Armistiţiul dintre Israel şi Fâşia Gaza e foarte fragil

Evreii au avertizat că vor riposta la orice atac palestinian. Armistiţiul dintre Israel şi Fâşia Gaza e foarte fragil
de O.P.    |    23 Noi 2012   •   12:07

Armistiţiul încheiat între Israel şi Hamas a fost respectat joi, după o săptămână de ostilităţi sângeroase, dar statul evreu a avertizat că va riposta la orice atac palestinian. În Fâşia Gaza, populaţia a sărbătorit "victoria", iar şeful Guvernului Hamas, Ismail Haniyeh, a îndemnat grupările armate să respecte armistiţiul intrat în vigoare miercuri la ora 19:00 GMT (21.00, ora României), după semnarea unui acord între cei doi beligeranţi mediat de Egipt.

Armistiţiul "poate dura nouă zile, nouă săptămâni sau mai mult, însă, dacă nu va fi respectat, ştim ce avem de făcut şi vom lua în considerare, în acel moment, posibilitatea reluării activităţilor (militare), în cazul unor tiruri sau provocări", a avertizat ministrul israelian al Apărării Ehud Barak.

"Oferim o şansă armistiţiului, dar suntem totodată pregătiţi de eventualitatea că nu va fi respectat şi vom şti să acţionăm în consecinţă", a declarat şi premierul Benjamin Netanyahu. În opinia şefului Statului Major israelian, generalul Benny Gantz, armata a "atins toate obiectivele operaţiunii «Pilon de Apărare».

Dacă nu vor mai exista tiruri dinspre Fâşia Gaza, calmul va domni în regiune". În timpul ofensivei aeriene împotriva Fâşiei Gaza, lansată la 14 noiembrie odată cu asasinarea şefului operaţiunilor militare Hamas Ahmad Jaabari, 163 de palestinieni au fost ucişi şi alţi 1.235 răniţi, potrivit unui bilanţ medical provizoriu.

Şase israelieni, între care doi militari, au murit, iar alţi 240 au fost răniţi în urma lansării a aproximativ o mie de rachete palestiniene asupra sudului Israelului. Niciodată, de la operaţiunea israeliană "Plumb Topit", care a avut loc în perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, o confruntare cu grupări palestiniene nu s-a soldat cu atât de multe victime. Peste 1.140 de palestinieni şi 13 israelieni au fost ucişi în cursul acestei operaţiuni.



×
Parteneri
Val de aer polar peste România!
x close