Antena 3 CNN Externe Fenomenul ce poate avea consecințe ''catastrofale'', accelerat de apa caldă care pătrunde prin canale submarine

Fenomenul ce poate avea consecințe ''catastrofale'', accelerat de apa caldă care pătrunde prin canale submarine

Fenomenul ce poate avea consecințe ''catastrofale'', accelerat de apa caldă care pătrunde prin canale submarine
17 Mar 2015   •   20:36

Oameni de știință de la Centrul de cercetări asupra climei și ecosistemelor din Antarctica (ACECRC), cu sediul în Hobart (Tasmania, Australia), au identificat un canal prin care mari cantități de apă caldă pătrund sub imensul ghețar Totten din Antarctica, lucru care explică ritmul rapid de topire a acestuia, fenomenul poate avea consecințe ''catastrofale'', relatează marți AFP, preluat de AGERPRES.

Ghețarul Totten, cel mai mare din Antarctica de Est, are 120 de kilometri lungime și peste 30 de kilometri lățime. Mult timp, s-a considerat că este situat într-o zonă ferită de curenți calzi, gheața groasă fiind prin urmare foarte stabilă și prea puțin supusă variațiilor. Însă cercetările centrului australian arată că volumul acestui acest ghețar scade.

În parte, acest lucru se întâmplă ca urmare a contactului direct cu apa oceanului, care duce la desprinderea unor blocuri de gheață și spargerea lor în blocuri mai mici. Oamenii de știință, echipați cu instrumente de măsurare aflate la bordul unui aparat al NASA, au pus însă în evidență și existența unui tunel lat de unu-doi kilometri care face legătura între ocean și o cavitate mare situată sub calota glaciară.

''Cercetarea arată prezența unui canal, dar credem că alte măsurători ar putea duce la descoperirea unor noi căi de acces sub ghețari care există sau care sunt pe cale să se formeze'', a declarat marți pentru AFP Benoît Legresy, coautor al unui articol pe această temă publicat în revista Nature GeoScience, alături de oameni de știință americani, britanici și australieni.



×
Subiecte în articol: apă caldă cauza
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close