Antena 3 CNN Externe Firma israeliană NSO, care a dezvoltat software-ul spion Pegasus, inclusă de SUA pe lista neagră

Firma israeliană NSO, care a dezvoltat software-ul spion Pegasus, inclusă de SUA pe lista neagră

Statele Unite ale Americii au inclus NSO Group, compania israeliană care produce software-ul spion Pegasus, pe lista companiilor interzise. Departamentul american al Comerţului a transmis că reprezintă o amenințare pentru securitatea națională.

Firma israeliană NSO, care a dezvoltat software-ul spion Pegasus, inclusă de SUA pe lista neagră
Sursa foto: Twitter/ Yeni Özgür Politika
de Cerasela Stafie    |    03 Noi 2021   •   19:44

Compania israeliană a intrat în vizorul autorităților și a atras atenția publică în această vară. Atunci, un grup de 17 media internaționale a publicat o serie de anchete care au dezvăluit că Pegasus ar fi permis spionarea a numeroşi oameni politici, militanţi, jurnaliști sau şefi de companii din diferite ţări, printre care şi preşedintele francez Emmanuel Macron.

Respectivul program informatic a ”permis unor guverne străine să extindă represiunea dincolo de frontierele lor (...) pentru a reduce la tăcere orice voce disonantă", au transmis autorităţile americane, într-un comunicat, potrivit AFP, citat de Agerpres.

NSO Grup nu este singura companie adăugată pe lista neagră. Candiru, o altă companie israeliană, Positive Technologies, o societate rusească, și Computer Security Initiative Consultancy PTE, o firmă din Singapore, au fost și ele vizate de aceeași măsură, impusă de Departamentul Comerţului.

"SUA sunt hotărâte să utilizeze în mod incisiv controlul exporturilor pentru a responsabiliza companiile care dezvoltă, comercializează sau utilizează tehnologii în scopuri răuvoitoare, care ameninţă securitatea cibernetică a membrilor societăţii civile sau a guvernului, disidenţilor, organizaţiilor cu sediul aici sau în străinătate", a declarat ministrul Gina Raimondo.

Schimburile comerciale cu societățile aflate pe lista neagră sunt restrânse. NSO Grup nu a răspuns solicitării AFP de a comenta decizia autorităţilor americane.

×
Subiecte în articol: firma Israel lista neagra software spion Pegasus
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close