Antena 3 CNN Externe Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, condus pe ultimul drum de sute de mii de oameni. Programul ceremoniei nu a fost făcut public

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, condus pe ultimul drum de sute de mii de oameni. Programul ceremoniei nu a fost făcut public

Fostul lider nord-coreean Kim Jong-il, condus pe ultimul drum de sute de mii de oameni. Programul ceremoniei nu a fost făcut public
Sursa foto: Foto: Mediafax
de M.Z.    |    28 Dec 2011   •   07:04

La Phenian au început, miercuri dimineaţă, funeraliile liderului nord-coreean Kim Jong-il. Ceremonia, al cărui program nu a fost făcut public, a început la ora locală 10.00 (03.00, ora României).

Prima fază a ceremoniei s-a desfăşurat la Mausoleul Kumsusan din capitala nord coreeană, unde corpul neînsufleţit al celui mai puternic om al regimului a fost plasat într-un sicriu de sticlă.

Ceremoniile funerare au fost conduse de Kim Jong-un, fiul cel mic şi succesorulul lui Kim Jong-il. Kim Jong-un a fost desemnat moştenitor şi conducător al armatei şi partidului unic.

Sute de mii de nord-coreeni au ieşit miercuri pe străzile Phenianului, în cadrul acestei ceremonii, ale cărei detalii nu au fost cunoscute, deoarece regimul nu a furnizat informaţii în acest sens.

Ca şi în zilele precedete, populaţia a izbucnit în hohote de plâns la vederea sicriului. Ceremonia de înmormântare a lui Kim Jong-il este asemănătoarea cu cea din 1994, a tatălui său Kim Il-sung. Niciun oficial străin nu a fost invitat să ia parte la ceremonie. Un cotidian nord-corean anunţă că sute de camioane încărcate cu flori au trecut graniţa din China în Coreea de Nord.

Kim Jong-un, noul lider al ţării, a condus ceremonia funerară, mergând alături de maşina în care se afla trupul tatălui său. În faţa cortegiului funerar a mers o limuzină ce purta un portret gigantic al fostului lider nord-coreean. Militarii au făcut plecăciuni în semn de respect, în timp ce coloana oficială se îndrepta spre centrul capitalei. De pe margine, sute de mii de oameni plângeau.

În spatele acestei maşini s-a aflat o altă limuzină cu o coroană de flori albe, urmată un vehicul care transporta sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Kim Jong-il.

După aproximativ trei ore în care cortegiul a străbătut străzile principale ale capitalei, ceremonia funerară s-a încheiat. Nu se ştie încă dacă trupul neînsufleţit al liderului nord-coreean va fi înmormântat sau îmbălsămat şi expus în palatul memorial din Phenian.

Kim Jong-il a murit pe 17 decembrie, în urma unui stop cardiac. Anunţul oficial al morţii sale a fost făcut însă după două zile. De atunci, Coreea de Nord se află în doliu naţional, iar cetăţenii plâng zi şi noapte dispariţia liderului lor.

Kim Jong-un, fiul cel mic al liderului iubit, a fost numit succesor al lui Kim Jong-il la conducerea ţării. Personalitatea şi intenţiile neexperimentatului Kim Jong-un rămân în continuare un mister, de aceea specialiştii se aşteaptă la o formă de "regenţă", în cadrul căreia unchiul prin alianţă al noului lider, să conducă de fapt ţara.





×
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close