Antena 3 CNN Externe General britanic: Ocazia de a aduce pace în Afganistan a fost ratată în 2002

General britanic: Ocazia de a aduce pace în Afganistan a fost ratată în 2002

General britanic: Ocazia de a aduce pace în Afganistan a fost ratată în 2002
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
29 Iun 2013   •   12:51
Occidentul ar fi trebuit să negocieze cu talibanii în urmă cu zece ani, a declarat generalul britanic Nick Carter, numărul doi în ierarhia Forţei internaţionale NATO în Afganistan (ISAF) sâmbătă, în urma eşecului unor eforturi recente în vederea începerii unor negocieri de pace, relatează AFP, conform Mediafax.
Carter a declarat pentru ziarul britanic The Guardian că ocazia de a aduce pacea în Afganistan a fost ratată atunci când talibanii se aflau în defensivă, în 2002, după ce au fost îndepărtaţi de la putere în urma atacurilor teroriste de la 11 septembrie 2001.
"Talibanii erau pe fugă" atunci, a spus el. "În acel stadiu, dacă am fi fost mai prevăzători, am fi observat că (era posibilă) o soluţie politică finală, punându-i pe toţi afganii în jurul unei mese pentru a discuta despre viitor", a adăugat generalul britanic.
Carter, adjunctul comandantului coaliţiei conduse de NATO, a recunoscut că, "retrospectiv, este uşor să dai dovadă de înţelpciune". Dar problemele din Afganistan sunt probleme politice care "pot să fie soluţionate doar prin dialog", a adăugat el.
Căutarea unei soluţii de pace cu talibanii este de-acum o prioritate pentru Guvernul afgan şi puterile internaţionale, în contextul în care continuă să existe un climat insurecţional în numeroase regiuni din ţară şi în care trupele aflate sub comandă americană se pregătesc să se retragă anul viitor.
Deschiderea unei reprezentanţe a talibanilor în Qatar pe 18 iunie, menită să favorizeze negocieri, a declanşat o criză diplomatică în contextul în care insurgenţii au adoptat denumirea de "emirat islamic Afganistan", numele Guvernului lor în perioada 1996-2001.
Preşedintele afgan Hamid Karzai, furios că această reprezentanţă a fost creată cu rangul de ambasadă a unui Guvern în exil, a întrerupt discuţiile pe care le purta separat cu americanii şi a ameninţat cu boicotarea oricărui proces de pace.
Preşedintele american Barack Obama a răspuns anunţând că se aştepta la "tensiuni" cu Guvernul afgan, dar că spera "că procesul (va) continua", având în vedere faptul că acesta este singurul mijloc, în opinia sa, de a pune capăt violenţei în Afganistan.
 

×
Parteneri
Incendiu puternic într-o parcare plină cu TIR-uri, la Timişoara!
x close