Antena 3 CNN Externe Grecia ia noi măsuri de austeritate. Alţi 15.000 de bugetari, restructuraţi până la sfârşitul anului viitor

Grecia ia noi măsuri de austeritate. Alţi 15.000 de bugetari, restructuraţi până la sfârşitul anului viitor

Grecia ia noi măsuri de austeritate. Alţi 15.000 de bugetari, restructuraţi până la sfârşitul anului viitor
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    29 Apr 2013   •   10:44

Parlamentul elen a adoptat duminică seară o lege privind noile măsuri de austeritate cerute de troica UE-BCE-FMI, care include în special restructurarea sectorului public şi concedierea a 15.000 de bugetari până la sfârşitul anului viitor.

Într-o primă fază, 4.000 de salariaţi din sectorul public vor fi concediaţi până la sfârşitul acestui an, urmând ca restul funcţionarilor până la 15.000 să fie disponibilizaţi în 2014, scrie Wall Street Journal, potrivit Mediafax.

Reducerea numărului de funcţionari a fost una dintre condiţiile impuse de creditori pentru deblocarea unei noi tranşe de împrumut de 8,8 miliarde de euro, de care Grecia are nevoie pentru a-şi plăti salariile şi pensiile.

Funcţionarii care vor fi concediaţi sunt cei sancţionaţi pentru corupţie sau incompentenţă, cei determinaţi să iasă la pensie voluntar sau cei ale căror posturi vor fi restructurate după închiderea a zeci de organisme publice.

Una dintre ţintele din acordul Greciei cu troica instituţiilor financiare internaţionale - FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană - este reducerea numărului de bugetari cu 15.000 până la sfârşitul anului 2015.

Legea aprobată duminică introduce şi un regim mai flexibil de plată a datoriilor către stat şi scăderea unei taxe pe proprietate introdusă în 2011.

Parlamentul a votat legea cu 168 de voturi pentru şi 123 împotrivă, cu o zi înainte de şedinţa miniştrilor Finanţelor din zona euro, care vor discuta aprobarea următoarei tranşe pentru Grecia, de 2,8 miliarde euro.

Un ajutor total de 240 de miliarde a fost convenit încă din 2010, pentru a ajuta această ţară să evite falimentul, în schimbul continuării măsurilor de austeritate.





×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close