Antena 3 CNN Externe Hague: Soluţionarea crizei siriene implică îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere

Hague: Soluţionarea crizei siriene implică îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere

Hague: Soluţionarea crizei siriene implică îndepărtarea lui Bashar al-Assad de la putere
Sursa foto: Foto: AP/ Agerpres
22 Mai 2013   •   17:13

Ministrul britanic de Externe William Hague a afirmat miercuri că reglementarea crizei siriene va implica îndepărtarea de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, cu câteva ore înainte de o reuniune a grupului Prietenilor Siriei, la Amman, informează AFP.
   
"Regatul Unit consideră de mai mult timp că (Bashar al-)Assad trebuie să plece şi noi nu am putut lua în calcul niciodată o soluţie implicând menţinerea sa" la putere, a declarat el, în cadrul unei conferinţe de presă.
   
"Dacă vreodată regimul va considera că poate să câştige victoria militară şi să revină la situaţia anterioară, cred că va comite o eroare teribilă, o eroare catastrofală. Trebuie o soluţie politică, oricare ar fi situaţia de pe teren", a afirmat el.
   
În timp ce Prietenii Siriei se reunesc miercuri pentru a pregăti conferinţa internaţională de pace numită "Geneva 2" între regim şi rebeli, iniţiată de Rusia şi Statele Unite, Hague a subliniat că aceasta va trebui să aibă ca bază declaraţia de la Geneva din iunie 2012.
   
"Geneva 1 (...) vorbeşte despre un Guvern de tranziţie cu totalitatea puterilor executive, format pe baza unui consimţământ mutual", a spus el.
   
O primă reuniune, organizată la Geneva, la 30 iunie 2012, s-a încheiat cu un text ce prevede punerea în aplicare în Siria a unui proces de tranziţie politică, însă nu se pronunţă cu privire la soarta lui Bashar al-Assad, principalul obstacol al negocierilor, opoziţia şi rebelii punând-o ca şi condiţie sine qua non.
   

×
Parteneri
Misterul navei scufundate în Marea Neagră se adâncește
x close