Antena 3 CNN Externe "Ar fi fost ideal ca Ucraina să fie invitată în NATO" | Zelenski așteaptă garanții de securitate de la liderii G7

"Ar fi fost ideal ca Ucraina să fie invitată în NATO" | Zelenski așteaptă garanții de securitate de la liderii G7

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a declarat conștient de faptul că țara sa nu poate adera la NATO cât timp este în război cu Rusia, dar a insistat că ar fi fost "ideal" să primească o invitație de aderare la summitul de la Vilnius.

"Ar fi fost ideal ca Ucraina să fie invitată în NATO" | Zelenski așteaptă garanții de securitate de la liderii G7
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    12 Iul 2023   •   14:41

Într-un discurs susținut, miercuri, după cel al Secretarului General Jens Stoltenberg, liderul de la Kiev a caracterizat rezultatele summitului drept "bune", dar a adăugat că forțele armate ale țării sale încă nu dispun de suficiente arme cu rază lungă de acțiune.

Zelenski i-a mulțumit președintelui american Joe Biden pentru decizia de a furniza Ucrainei controversatele muniții cu dispersie.

"Am venit cu așteptări pentru vești bune. Securitatea este ceea ce lipsește în acest moment, iar cooperarea noastră cu partenerii din NATO va ajuta, cu siguranță, în ceea ce privește deficitul de securitate. Ucraina va fi întotdeauna un contributor la securitatea comună. Securitatea este un obiectiv-cheie pentru toți cei care participă la summit-ul NATO (...) 

Citește și: Șeful NATO a anunțat eliminarea MAP, dar nu i-a dat lui Zelenski niciun orizont de timp pentru aderare

Am discutat în detaliu situația în ceea ce privește confruntarea cu Rusia și ce suntem dispuși să facem de dragul păcii și al securității și ceea ce putem să facem în continuare pentru a oferi mai multă protecție poporului nostru. Aceasta este principala preocupare. Doresc să spun că am obținut vești pozitive în ceea ce privește noile pachete de apărare din partea partenerilor noștri, iar aici, în cadrul summit-ului, deja am avut o serie de întâlniri, am participat la o serie de aranjamente și sunt recunoscător tuturor liderilor care au oferit aceste pachete de sprijin. 

De asemenea, am discutat despre așteptările pe care le avem în urma acestui summit NATO. Este important faptul că Ucraina nu va mai avea nevoie de un MAP - Plan de Acțiune în vederea aderării - pe drumul său pentru a deveni membră NATO și doresc să-mi exprim recunoștința pentru acești pași importanți (...)

Zelenski: "Garanțiile de securitate pentru Ucraina pot fi confirmate de țările G7. Ar fi fost ideal să fim invitați în NATO"

Am făcut pași importanți pentru ca militarii noștri să obțin acel nivel de interoperabilitate cu NATO. Și militarii noștri au dovedit că pot să folosească armamentul (occidental) și au demonstrat că democrația globală este mai puternică decât atacurile și amenințările teroriste. Și chiar în timpul războiului la scară largă declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, continuăm reformele pentru procesul de integrare în Uniunea Europeană. Am subliniat ceea ce suntem dispuși să facem și facem în continuare. 

Doresc ca acest summit să fie un succes pentru toată lumea, în special în legătură cu garanțiile de securitate care sunt atât de importante pentru popor. Garanțiile de securitate pentru Ucraina pe drumul nostru către NATO, spre integrare. Astăzi, aceste garanții pot fi confirmate de către țările G7 și după ce aceasta se va întâmpla, vom continua să lucrăm astfel încât toate acestea să devină să devină un succes important.

Putem să spunem faptul că rezultatele acestui summit sunt unele bune. Dar, dacă am fi primit o invitație, acesta ar fi fost lucrul ideal să se întâmple", a declarat Zelenski. 

×
Parteneri
100 de blocuri din Bucureşti, fără apă caldă până pe 1 mai!
x close