Antena 3 CNN Externe "Îi vom împiedica să puna mâna pe armele nucleare". Declaraţia care poate schimba totul în conflictul controversat al armelor nucleare

"Îi vom împiedica să puna mâna pe armele nucleare". Declaraţia care poate schimba totul în conflictul controversat al armelor nucleare

"Îi vom împiedica să puna mâna pe armele nucleare". Declaraţia care poate schimba totul în conflictul controversat al armelor nucleare
de O.P.    |    13 Feb 2013   •   06:23

Preşedintele Statelor Unite Barack Obama a solicitat marţi seară Iranului să încheie un compromis diplomatic pentru a pune capăt crizei provocate de programul nuclear controversat, cu două săptămâni înainte de o întâlnire între Teheran şi marile puteri, relatează AFP.
  
"Liderii iranieni trebuie să admită că este timpul acum pentru (a găsi) o soluţie diplomatică deoarece o coaliţie este unită în a le solicita să îşi îndeplinească obligaţiile" internaţionale, a declarat preşedintele Obama, în cadrul discursului său în faţa Congresului privind starea naţiunii.
  
"Vom face tot ce este necesar pentru a îi împiedica să obţină o armă nucleară", a repetat Obama, în conformitate cu poziţia pe care a adoptat-o public de aproape un an. Iranul şi grupul 5+1 (Statele Unite, China, Rusia, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au convenit să se întâlnească la 26 februarie la Almaty, în Kazakhstan, pentru un nou ciclu de negocieri după o ultimă întâlnire fără succes în iunie 2012 la Moscova.
  
Secretarul de Stat american John Kerry a solicitat vineri Iranului să vină să vorbească "cu adevărat despre problemă",  promiţând că "comunitatea internaţională (va fi atunci) pregătită să răspundă" pozitiv.
  
Londra a evocat o "nouă ofertă credibilă" a grupului 5+1 şi Moscova a declarat că aşteaptă "progrese importante" la Almaty.
  
Un responsabil iranian a răspuns luni că a "ascultat noile propuneri" ale marilor puteri. Însă preşedintele Mahmoud Ahmadinejad a reafirmat anterior că ţara sa nu va ceda "nimic din drepturile legitime" în domeniul nuclear.

×
Subiecte în articol: arme nucleare
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close