Antena 3 CNN Externe Imaginile care pot schimba cursul ISTORIEI. Vezi secretul uriaş pe care îl ascundea Gaddafi

Imaginile care pot schimba cursul ISTORIEI. Vezi secretul uriaş pe care îl ascundea Gaddafi

Imaginile care pot schimba cursul ISTORIEI. Vezi secretul uriaş pe care îl ascundea Gaddafi
Sursa foto: Foto: Io9.com
de O.P.    |    10 Noi 2011   •   09:28

Unul din efectele "secundare" ale morţii lui Muammar Gaddafi este acela că arheologii pot explora părţi ale ţării, care în trecut erau ţinute în secret de către dictatorul libian.

Cu ajutorul unor sateliţi, experţii au descoperit existenţa a mai mult de 100 de fortificaţii, oraşe şi sate - multe din ele cu structuri asemănătoare castelelor - în partea de sud-vest a deşertului libian.

Arheologii de la Universitatea din Leicester, Marea Britanie au descoperit că aceste construcţii impresionante sunt opera civilizaţiilor pre-islamice, aşa numiţii Garamantes - popor cunoscut numai din scrierile grecilor şi romanilor.

Construcţiile găsite pe teritoriul libian sunt într-o stare perfectă de conservare: "zidurile sunt înalte de patru metri, iar cărămizile din chirpici sunt aproape intacte", a declarat unul din cercetătorii care studiază acest sit.



"Din cauza regimului Gaddafi a fost uitată această parte de istorie. Clădirile sunt impresionante, însă din păcate au rămas neobservate şi neînregistrate vreme de peste 40 de ani", a declarat David Mattingly, profesor de arheologie de la Universitatea Leicester.

"Aceste imagini realizate cu ajutorul sateliţilor scot la iveală date istorice care ne ajută să înţelegem cât de mult sau puţin s-a schimbat lumea vreme de 1500 de ani. Dovezile ne arată că tipul de climă, specifică deşertului, nu s-a schimbat prea mult", a adăugat profesorul dr. Martin Sterry, citat de Io9.com.
Această descoperire oferă mai multe informaţii despre Garamates, civilizaţia barbară despre care se ştie că a dat naştere la o mulţime de conflicte militare, pe vremea Imperiului Roman.

"Tot ce ştiam până acum despre Garamates s-a schimbat radical. Îi credeam un popor înapoiat, dar de fapt ei sunt foarte bine organizaţi. Trăiau în sate şi oraşe fortificate şi sate bine conduse", a conchis Mattingly.









×
Subiecte în articol: arheologie Libia
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close