Antena 3 CNN Externe Israel. Netanyahu l-a informat pe Peres că a reuşit să formeze un guvern

Israel. Netanyahu l-a informat pe Peres că a reuşit să formeze un guvern

Israel. Netanyahu l-a informat pe Peres că a reuşit să formeze un guvern
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
de M.Z.    |    16 Mar 2013   •   23:22

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a informat în mod oficial pe preşedintele Shimon Peres, sâmbătă seara, că a reuşit să formeze un guvern, potrivit unui comunicat emis de preşedinţie, informează AFP.

Netanyahu a semnat vineri acorduri de coaliţie - cu Yesh Atid, un partid de centru-dreapta condus de către Yair Lapid, un fost jurnalist de televiziune, şi Căminul Evreiesc condus de Naftali Bennett, o mişcare naţionalistă religioasă apropiată coloniştilor -, ceea ce i-a permis să aibă un guvern chiar înaintea primei vizite în Israel a preşedintelui american Barack Obama, săptămâna viitoare.

Premierul în exerciţiu, reales în urma alegerilor legislative de la 22 ianuarie, a obţinut o perioadă suplimentară de la Peres în vederea prezentării noului său cabinet, până la 16 martie.

"Sunt capabil să formez un guvern. Mi-aţi încredinţat această sarcină, iar eu am îndeplinit-o", i-a spus Netanyahu şefului statului israelian sâmbătă seara.

Noul guvern urmează să depună jurământul în faţa Knessetului (Parlament) luni, cu 48 de ore înainte de sosirea lui Obama în Israel.

Conform prevederilor acordurilor de coaliţie, partidul lui Netanyahu, Likud (dreapta), va deţine portofolii-cheie ca cel al Apărării şi Internelor.

"Bibi" Netanyahu ar urma să deţină portofoliul Externelor, în aşteptarea încheierii procesului pentru corupţie împotriva fostului titular Avigdor Lieberman, aliatul său în alegeri şi liderul partidului naţionalist Israel Beiteinu.

Yesh Atid a obţinut portofoliul Finanţelor pentru Yair Lapid, şi pe cele ale Eduiaţiei şi Sănătăţii. Căminul Evreiesc va prelua portofoliile Comerţului, Industriei şi Locuinţelor, care supervizează construcţiile controversate în colonii.

Fostul ministru de Externe Tzipi Livni, al cărei nou partid HaTnouha (centru, şase mandate) a fost primul care a semnat un acord cu Netanyahu, la 19 februarie, este propusă la conducerea Ministerului Justiţiei. Ea este însărcinată cu negocierile de pace cu palestinienii, "cu scopul ajungerii la un acord politic care să pună capăt conflictului".

Viitoarea majoritate guvernamentală numără 68 din totalul de 120 de mandate.









×
Subiecte în articol: Benjamin Netanyahu
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close