Antena 3 CNN Externe Israelul a mobilizat armata la frontiera cu Gaza. Preşedintele susţine că nu doreşte război

Israelul a mobilizat armata la frontiera cu Gaza. Preşedintele susţine că nu doreşte război

Israelul a mobilizat armata la frontiera cu Gaza. Preşedintele susţine că nu doreşte război
Sursa foto: Foto: Mediafax
de N.B.    |    16 Noi 2012   •   18:00

Tancurile şi trupele israeliene au fost mobilizate şi deplasate către Fâşia Gaza, armata anunţând că urmează să cheme 16.000 de rezervişti la posturi, indicând că există posibilitatea unei invazii în teritoriul palestinian după mai bine de 48 de ore de atacuri aeriene, relatează Reuters.

Avioanele, dronele şi elicopterele Israelului par să îşi fi schimbat principalul obiectiv, îndepărtându-se de zonele în care se suspectează că ar fi localizate bazele din care palestinienii au lansat rachetele.

Focul s-a concentrat pe zona frontierei de nord a Fâşiei Gaza, unde bombele lansate au creat coridoare pentru incursiune, curăţând zona de mine şi baricade ale gherilelor.

Mobilizarea Israelului nu a fost nicidecum un secret, militarii s-au folosit de reţelele sociale pentru a transmite avertismente grave şi clare către islamiştii Hamas, sperând că presiunea îi va împinge către un armistiţiu.

"Nu intenţionăm să mergem la război, sperăm ca această operaţiune să nu dureze niciun minut în plus faţă de ceea ce este necesar", a declarat Shimon Peres, preşedintele Israelului.

Totuşi, numărul de trupe mobilizate de Israel este impresionant de mare. Vice-premierul Silvam Shalom, întrebat dacă armata se pregăteşte pentru conflicte şi pe alte fronturi, cum ar fi frontiera cu Libanul, a declarat că "totul a fost luat în considerare", fără să detalieze.

Conform unui fost ministru din partidul premierului Netanyahu, acţiunea militară este menită să asigure "liniştea în sud". Cele aproximativ 340 de rachete lansate au ţintit strategic pentru a distruge baze militare, depozite de armamente sau amplasamente din care puteau fi lansate rachete.

Conform fostului oficial al guvernului, Israelul nu a făcut decât să se asigure că Hamas nu mai are capacitatea să atace, sau dacă o va face, aceste atacuri să fie ineficiente.

Citeşte şi FOTOREPORTAJ cu măcelul din Fâşia Gaza. O nouă rachetă cade în mare. 20 de palestinieni şi 3 israelieni, morţi.

×
Parteneri
Negocieri intense pentru evitarea grevei generale a poștașilor
x close