Antena 3 CNN Externe Lech Walesa se implică în campania prezidenţială din Polonia

Lech Walesa se implică în campania prezidenţială din Polonia

Lech Walesa se implică în campania prezidenţială din Polonia
24 Iun 2010   •   23:56

 

Campania electorală prezidenţială din Polonia se desfăşoară acum fără mănuşi, după ce un ton mai dur a distrus armistiţiul tacit ce a urmat accidentului aviatic ce a dus la moartea preşedintelui în funcţie şi a 95 de apropiaţi ai săi.

Noul lider va fi ales după organizarea unui tur doi, după ce fratele geamăn al fostului preşedinte Jaroslaw Kaczynski a obţinut, surprinzător, 35 de procente din voturi, cu doar cinci procente sub favorit şi preşedinte interimar Bronislaw Komorowski.

Calmul politic post-accident a fost spulberat de Lech Walesa, eroul luptei anticomuniste, care declara că ar fi un dezastru pentru ţară dacă alegerile ar fi câştigate de  Jaroslaw.

?Kaczynski este un politician periculos şi iresponsabil. Am puteam plăti un preţ mare dacă va câştiga,? declara Walesa.

 

Polonia este acum la răscruce , având de ales pe 4 iulie între Kaczynski, care reprezintă o generaţie suspicioasă cu angajamentele internaţionale, şi Komorowski, 58 de ani,care are o orientare şi o politică occidentale.

Deşi promovează o Polonie modernă, campania acestuia a fost lipsită de strălucire, în special şi din cauza angajamentului său ca preşedinte al Parlamentului, notează analiştii.

Walesa se teme că valul de sentimentalist pentru Kaczynski ar duce ţara pe un drum lăturalnic viitorului pro-european spre unul antagonic cu UE. Kaczynski se opune adoptării euro şi a înfuriat  partenerii europeni, Germania în special, după ce, în calitate de premier, a cerut voturi suplimetare care să reflecte adevărata statură a Poloniei şi milioanele de persoane moarte în al Doilea Război Mondial.

Comentatorii credc că victoria lui Komorowski ar permite Poloniei să îndeplinească mult necesarele reforme economice şi intensificarea programului de privatizare.

Antena3.ro

×
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close