Antena 3 CNN Externe Meteorologii din Balcani: Vine cea mai friguroasă iarnă din ultimii ani

Meteorologii din Balcani: Vine cea mai friguroasă iarnă din ultimii ani

Meteorologii din Balcani: Vine cea mai friguroasă iarnă din ultimii ani
Sursa foto: Foto: VideoNews
17 Oct 2010   •   16:14

Vine cea mai friguroasă iarnă din ultimii ani. Cel puţin aşa avertizează mai mulţi meteorologi din Balcani. Specialiştii spun că temperaturile ar putea ajunge şi la minus 30 de grade.

Meteorologii europeni spun că temperaturile scăzute ce vor urma în lunile următoare sunt asociate de viteza asa-numitului Curent al Golfului. Gulf Stream a scăzut la jumătate în ultimii ani şi în acest fel, curentul nu va putea să compenseze aerul rece adus de vânturile arctice.

Jurnaliştii ruşi spun că primele efecte se văd deja: în Rusia Centrală, temperaturile sunt sub media normală, iar oficialii au început să ia măsuri pentru diminuarea efectului valului de frig prognozat.

Ultima lună a lui 2010 vine cu precipitaţii abundente. În prima parte a lunii vor fi mai ales ploi, dar treptat, acestea se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare.

Iarna se va instala mai întâi în vestul şi nordul ţării.

Regiunea Balcanilor şi întreaga Europă s-ar putea confrunta cu una dintre cele mai friguroase ierni din ultima perioadă, potrivit mai multor meteorologi, citaţi de televiziunea sârbă. Agenţia Novinite, care preia declaraţiile specialiştilor sârbi, muntenegreni şi bulgari, afirmă că temperaturile din toamnă vor rămâne sub media obişnuită pentru această perioadă.

Meteorologii de la Academia bulgară de Ştiinţă susţin că urmează o "iarna lungă şi plină de zăpadă". La rândul său, meteorologul sarb Branko Bjelic a declarat că prognozele indică faptul că temperaturile vor scădea sub -30 grade Celsius în unele regiuni din peninsula Balcanică.

În urmă cu câteva săptămâni, câţiva meteorologi declaraseră că Rusia, care a cunoscut recorduri de căldură în această vară, se va confrunta în câteva săptămâni cu cea mai rece iarnă din ultimii 1.000 de ani.

Ne aşteaptă cea mai grea iarnă din ultimii ani



×
Subiecte în articol: curent meteorologi
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close