Antena 3 CNN Externe Moartea ultimului dictator comunist a alertat marile puteri ale lumii. Întâlniri de urgentă după dispariţia lui Kim Jong-il

Moartea ultimului dictator comunist a alertat marile puteri ale lumii. Întâlniri de urgentă după dispariţia lui Kim Jong-il

Moartea ultimului dictator comunist a alertat marile puteri ale lumii. Întâlniri de urgentă după dispariţia lui Kim Jong-il
Sursa foto: Foto: Antena3
de O.P.    |    19 Dec 2011   •   08:20

Premierul nipon Yoshihiko Noda a anulat un discurs pe care urma să îl pronunţe la prânz, la Tokyo, şi a mers imediat la biroul său pentru a discuta cu principalii miniştri.

"Sunt la curent cu informaţia şi am dat instrucţiuni pentru a fi verificată", a declarat el presei.

Premierul a adăugat că a ordonat consolidarea operaţiunilor de strângere de informaţii privind Coreea de Nord, cooperarea strânsă cu Statele Unite, China şi Coreea de Sud şi pregătirea pentru orice evoluţie neaşteptată.

Ministrul Apărării, Yasuo Ichikawa, a declarat că nici o mişcare suspectă a armatei nord-coreene nu a fost semnalată.

"Am cerut (comandanţilor militari) să strângă informaţii şi să fie vigilenţi", a afirmat el, la finalul unei reuniuni. "Nu am fost informat despre ceva neobişnuit".

Japonia, care a ocupat peninsula coreeană în prima jumătate a secolului XX, nu are relaţii diplomatice cu Coreea de Nord, pe care o consideră o ameninţare.
 

Şi Statele Unite urmăresc atent informaţiile privind decesul liderului nord-coreean Kim Jong-il, a anunţat duminică seara purtătorul de cuvânt al Casei Albe, subliniind că Washingtonul doreşte "stabilitate" în peninsula coreeană.

"Urmărim îndeaproape informaţiile privind moartea lui Kim Jong-il. Preşedintele (Barack Obama) a fost pus la curent şi suntem în contract strâns cu aliaţii noştri din Coreea de Sud şi Japonia. Noi rămânem angajaţi pentru stabilitate în peninsula coreeană, precum şi pentru libertatea şi securitatea aliaţilor noştri", a afirmat Jay Carney într-un scurt comunicat.

Un oficial de rang înalt din cadrul Departamentului de Stat, care s-a exprimat sub protecţia anonimatului, a declarat la rândul său că secretarul de Stat Hillary Clinton a fost de asemenea informată despre moartea lui Kim, scrie Mediafax.

 

 

×
Subiecte în articol: alerta
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close