Antena 3 CNN Externe MONSTRUL ascuns după cortina Americii. Ce se întâmpla în închisorile CIA întrece orice limită a imaginaţiei

MONSTRUL ascuns după cortina Americii. Ce se întâmpla în închisorile CIA întrece orice limită a imaginaţiei

MONSTRUL ascuns după cortina Americii. Ce se întâmpla în închisorile CIA întrece orice limită a imaginaţiei
de O.P.    |    10 Dec 2014   •   07:28

 CIA a folosit tortura ca instrument de interogare în închisori secrete, printre care şi cea din ţara noastră.  Este concluzia principală a raportului publicat de Senatul Statelor Unite ale Americii privind campania dusă de CIA împotriva terorismului după 2001.

Deşi deosebit de agresive, metodele avansate de interogare, aşa cum au fost numite generic, au fost ineficiente, spun politicienii. În acelaşi timp, directorul CIA a declarat că aceste metode au permis dejucarea unor comploturi teroriste după atentatele din 11 septembrie 2001.

"Dezbrăcaţi complet, înfăşuraţi în scutece, loviţi şi obligaţi să stea în poziţii dificile pentru mult timp. Au fost privaţi de somn cu zilele. Într-un caz, până la 180 de ore".



Este doar una dintre practicile la care erau supuşi deţinuţii CIA din cele opt închisori secrete din toată lumea, printre care şi cea din ţara noastră, conform Washington Post. Penitenciarul din ţara noastră s-ar fi numit  "DETENTION SITE BLACK", iar aici fi fost deţinut şi Khalid Sheikh Mohammed, creierul atentatelor de la 11 septembrie. Şi tot în România, ar fi fost interogat şi un curier al Qaida, care a furnizat informaţii ce, în timp, au dus la descoperirea locaţiei unde se ascundea Osama bin Laden.

Raportul mai arată că metodele de interogare erau extrem de dure. Cei capturaţi erau ţinuţi cu capul în jos, aveau o faşă peste cap şi li se turna apă, forţându-i să înghită apă, aducându-i în prag de înec.



Tot raportul precizează că însuşi Bush a cerut să nu mai fie informat despre locaţiile închisorilor secrete, pentru a se asigura că nu va divulga accidental informaţii.

Aceste metode au fost denunţate şi de liderul de la Casa Albă, întrucât contravin celor mai profunde valori ale Statelor Unite.

În timpul mandatului de preşedinte al lui George W. Bush, peste o sută de suspecţi de terorism ar fi fost închişi în centre de detenţie secrete din afara Statelor Unite ale Americii, inclusiv în România.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close