Antena 3 CNN Externe Moscova ameninţă cu represalii. Expluzarea diplomatului rus, gest "nefondat şi neamical"

Moscova ameninţă cu represalii. Expluzarea diplomatului rus, gest "nefondat şi neamical"

Moscova ameninţă cu represalii. Expluzarea diplomatului rus, gest "nefondat şi neamical"
Sursa foto: Foto: www.romania.mid.ru
18 Aug 2010   •   22:58

Expulzarea unui diplomat rus de către România este un act ?neamical şi nefondat?. Este reacţia autorităţilor de la Mosocova, după ce marţi, Bucureştiul a decis expulzarea din ţară a unui diplomat rus de acelaşi rang cu Gabriel Grecu. Ministerul de Externe rus ameninţă cu represalii.

?Spre deosebire de prim-secretarul Ambasadei Române la Moscova, care a fost prins în flagrant în posesia materialelor şi echipamentului de spionaj care puneau în evidenţă activităţile sale ilegale, diplomatul rus nu era implicat în nicio activitate care ar fi putut duce la o astfel de decizie? se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe rus. ?Am avertizat Bucureştiul în privinţa unor astfel de măsuri, dar se pare că bunul simţ nu a prevalat. Ne rezervăm dreptul de a adopta măsuri drastice? se mai arată în comunicatul citat de agenţia de presă Ria Novosti.

Presa de la Moscova scrie că Gabriel Grecu, spionul român reţinut luni la Moscova, a fost trădat de propriul informator. Ziarele ruseşti mai scriu că diplomatul român colecta informaţii despre Republica Moldova şi Transnistria şi nu exclud varianta ca spionul român să fi lucrat şi pentru o terţă parte. Gabriel Grecu a ajuns miercuri la Bucureşti.

Autorităţile de la Moscova nu au privit cu ochi buni expulzarea diplomatului rus de către Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti. Mosocova a calificat decizia oficialilor români drept "neamicală" şi "nefondată". Potrivit surselor MAE, diplomatul rus expulzat ar fi Anatoly Akopov, secretar de rangul I la ambasada din Bucureşti din iunie 2007.

Între timp, Gabriel Grecu, diplomatul român acuzat de spionaj s-a reîntors în ţară.

Presa de la Moscova a dedicat articole ample scandalului de spionaj din România şi Rusia. Publicaţiile scriu că Serviciul Federal rus de Securitate îl supraveghea pe diplomatul român Gabriel Grecu încă din 2008. Potrivit jurnaliştilor, Grecu ţinea legătura cu un informator cunoscut sub pseudonimul de Cetăţeanul M, persoană recrutată de predecesorul său în Ambasada României de la Moscova, Dinu Pistol. De la respectiva sursă, cei doi colectau informaţii despre situaţia economică şi politică din Transnistria şi Republica Moldova. În momentul în care Grecu i-a cerut sursei sale informaţii cu caracter militar, aceasta a anunţat serviciile de contraspionaj. Mai mult, presa rusă vorbeşte despre interesul României pentru Transnistria şi Republica Moldova şi susţine că este posibil ca diplomatul român să fi lucrat pentru o terţă parte.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Rusia ambasada
Parteneri
Pensia pe care o va avea Klaus Iohannis după 42 de ani de muncă
x close