Antena 3 CNN Externe "Norvegienii şi imigranţii sunt şi mai apropiaţi". Norvegia comemorează un an de la masacrul comis de extremistul Breivik

"Norvegienii şi imigranţii sunt şi mai apropiaţi". Norvegia comemorează un an de la masacrul comis de extremistul Breivik

"Norvegienii şi imigranţii sunt şi mai apropiaţi". Norvegia comemorează un an de la masacrul comis de extremistul Breivik
Sursa foto: Foto: INTACT Images/EPA
22 Iul 2012   •   09:53

Norvegia comemorează astăzi un an de la moartea celor 77 de victime ale ucigaşului extremist de dreapta Anders Breivik. Ceremoniile încep la ora 10.30, ora României, când premierul norvegian va depune o coroană de flori la locul atentatului cu bombă prin care a început masacrul. Va urma, între altele, o adunare memorială pe insula.

În acest timp, Breivik aşteaptă verdictul care-l va trimite fie la închisoare, fie într-o instituţie psihiatrică.

În urmă cu un an,  Anders Breivik a detonat, mai întâi, o bombă lângă sediul guvernului din Oslo. Mai multe persoane au fost ucise şi, în haosul creat, teroristul s-a deplasat pe insula Utoya, la o tabără a tineretului social-democrat. Aici a ucis, cu sânge rece, aproape 70 de oameni, între care o tânără de origine română. Într-o ţară cu doar cinci milioane de locuitori, aproape oricine cunoştea o victimă sau o familie îndoliată.

Prin atacul său sângeros, Breivik spera să pună capăt toleranţei tradiţionale a norvegienilor faţă de imigranţi, în care vedea un mare pericol. Dar compatrioţii săi, şi în primul rând supravieţuitorii de pe insula Utoya, spun că efectul a fost exact cel opus.



"Au fost dezbateri despre prevenirea unui nou atac în viitor, dar, în ce mă priveşte, cred că norvegienii şi imigranţii se simt, acum, şi mai apropiaţi" susţine o tânără participantă la ceremonii.

"Noi trăim într-o parte protejată a lumii, dar am descoperit, dintr-o dată, că lupta împotriva extremismului politic sau religios rămâne importantă şi în zilele noastre", spune un alt norvegian.

Într-o demonstraţie de unire şi solidaritate, manifestările comemorative nu vor avea loc doar la Oslo şi pe insula Utoya, ci în toată ţara, până la Cercul Polar.


×
Subiecte în articol: atentat cu bomba Anders Breivik
Parteneri
Harta salariilor din România. Zonele unde angajații sunt plătiți cel mai bine
x close