Antena 3 CNN Externe Numeroase rachete, lansate spre Israel cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului

Numeroase rachete, lansate spre Israel cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului

Numeroase rachete, lansate spre Israel cu puţin timp înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului
de M.Z.    |    O.P.    |    21 Noi 2012   •   19:48

Ofensiva israeliană în Fâşia Gaza s-a soldat cu peste 140 de morţi şi peste 950 de răniţi, a anunţat marţi reprezentantul Autorităţii Palestiniene la ONU, Riyad Mansour, informează AFP . Printre morţi se află "numeroşi copii".

Cel mai recent bilanţ a fost anunţat într-o scrisoare adresată Consiliului de Securitate al ONU, în care Mansour îndeamnă cele 15 state membre să condamne operaţiunea israeliană "Pilon de Apărare", declanşată miercurea trecută pentru a contracara atacuri cu rachete din Fâşia Gaza.

Evoluţia evenimentelor de miercuri, 21 noiembrie


Update 21.16 - Mai multe rachete au fost lansate, miercuri seara, din Fâşia Gaza spre sudul Israelului, cu o oră înainte de intrarea în vigoare a armistiţiului dintre statul evreu şi mişcarea islamistă Hamas.
   
O rachetă Grad a fost lansată spre oraşul israelian Beersheba, lovind o clădire, dar atacul nu s-a soldat cu victime. Alte cel puţin cinci rachete au fost lansate spre Ashdod, Netivot, Beer Tuvia, Bnei Shimon şi Hof Ashkelon, în sudul Israelului. Un proiectil a explodat la frontiera dintre Israel şi Egipt.
   
În replică, artileria israeliană a lansat numeroase obuze spre Fâşia Gaza.


Update 19.39
- Armistiţiu în Orientul Mijlociu. Israelul şi Hamas au decis încetarea focului. Armistiţiul intră în vigoare de la ora 21,00, ora României. Anunţul a fost făcut de Ministrul de Externe al Egiptului.

Update 17.30
- Forţele Aeriene israeliene au bombardat, miercuri, 46 de tuneluri dintre Fâşia Gaza şi Egipt, folosite de palestinieni pentru contrabandă şi chiar trafic de arme, informează site-ul de ştiri Ynetnews.
   
"Aviaţia militară israeliană a bombardat 46 de tuneluri şi patru baterii de rachete subterane", a declarat un purtător de cuvânt al armatei israeliene.


Update 16.48
- Un copil palestinian a fost ucis într-un nou raid israelian care a vizat clădirea din Gaza, în care este şi redacţia Agenţiei France-Presse.

"Un copil, Abdelrahman Majdi Naum, a fost ucis şi un alt palestinian a fost rănit într-un raid care vizat clădirea Naama", a declarat Ashraf al-Qudra, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgenţă locale.

Trupul neînsufleţit al copilului a fost dus la morgă. În momentul raidului, în redacţia France-Presse nu era nimeni.

Update 16.33
- Ministerul de Externe israelian a transmis un mesaj tuturor ambasadelor israeliene, în care declară că atacul de la Tel Aviv complică eforturile depuse pentru obţinerea unui armistiţiu în Fâşia Gaza, relatează Mediafax.
   
"În punctul culminant al eforturilor internaţionale de a asigura un armistiţiu, teroriştii au ales să intensifice atacurile împotriva civililor. Atacul terorist îngreunează aceste eforturi", se arată în mesaj.   Israelul consideră că atacul a fost inteţionat şi că încalcă dreptul internaţional.     

Directorul serviciilor de urgenţă din cadrul Centrului Medical Sourasky de la Tel Aviv a precizat că 21 de persoane au ajuns la spital în urma atacului terorist de la Tel Aviv. Trei au fost rănite şi se află în operaţie. Alte 12 persoane sunt ţinute sub supraveghere de către medici, iar şase au fost externate. 


Update 16.12
- Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Dan Belelizer, susţine că nicio ţară din lume nu este imună la terorism, în contextul situaţiei din Orientul Mijlociu. oficialul susţine că este o tragedie ce s-a întâmplat astăzi la Tel Aviv, după ce o bombă a explodat în centrul oraşului.


UPDATE 12:00  38 de cetăţeni români, în majoritate femei şi copii, au fost evacuaţi, în contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Egipt, MAE asigurând condiţiile de repatriere către Bucureşti pentru 24 de români. "În contextul recentelor violenţe din Fâşia Gaza şi Israel, Celula de criză din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a organizat şi derulat operaţiunea de evacuare voluntară a unui grup format din 38 de cetăţeni români şi membri de familie, din Fâşia Gaza, prin punctul de trecere a frontierei Rafah, către Republica Arabă Egipt. Evacuarea cetăţenilor români din Fâşia Gaza a fost organizată de către Oficiul de Reprezentare a României la Ramallah, cu sprijinul agenţiilor specializate ale ONU din regiune", se arată într-un comunicat al MAE.

Ministerul precizează că cetăţenii români au fost preluaţi de la punctul de trecere a frontierei Rafah de către o echipă consulară mobilă cgadă faptu la Ambasada României la Cairo.



UPDATE: 10:30 Mişcarea islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a temperat marţi seara zvonuri cu privire la iminenţa unui armistiţiu cu Israelul, subliniind că acesta va putea fi anunţat doar de către Egipt şi îndemnând grupările palestiniene să "continue să riposteze crimelor israeliene". O serie de oficiali egipteni au declarat, în acelaşi timp, că aşteaptă un răspuns israelian la o propunere de acord din partea Egiptului. O întâlnire a avut loc între şeful serviciilor egiptene de informaţii Rafat Chehata, "o delegaţie Hamas condusă de către Khaled Meshaal şi o delegaţie a Jihadului Islamic condusă de către Ramadan Shallah, dar s-a încheiat fără să se ajungă la un acord cu privire la armistiţiu", a declarat pentru AFP o sursă apropiată negocierilor de la Cairo.



UPDATE: 10:00 Secretarul de Stat american Hillary Clinton a afirmat marţi la Ierusalim, înainte de o întâlnire cu premierul israelian Benjamin Netanyahu, că angajamentul Statelor Unite faţă de securitatea Israelului este "solid ca piatra". "Angajamentul american pentru securitatea Israelului este la fel de solid ca piatra şi de neclintit. Aceasta deoarece cred că este esenţial să suscităm calmarea situaţiei din Gaza", a afirmat Clinton în timpul unei scurte conferinţe de presă. "În următoarele zile, Statele Unite vor lucra cu partenerii lor aici în Israel şi în regiune pentru a promova securitatea Israelului, ameliora condiţiile de viaţă ale populaţiei din Gaza şi pentru a înainta către o pace globală pentru toţi oamenii din regiune", a adăugat Clinton.

UPDATE: 08:00 Membrii Consiliului de Securitate au discutat marţi seară o solicitare din partea ţărilor arabe care cer organizarea unei reuniuni publice referitoare la situaţia din Gaza. Diplomaţii occidentali sunt de părere că acest demers ar putea submina eforturile pentru încheierea unui acord de încetare a focului.



Ambasadorul palestinian a precizat în scrisoarea sa că printre cele 140 de morţi din Fâşia Gaza se află "numeroşi copii". În total, cinci israelieni, printre care un soldat, şi-au pierdut viaţa ca urmare a tirurilor cu rachete.

Organizaţia palestiniană islamistă Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza, a anunţat, la rândul său, 136 de morţi.

Statele Unite şi-au declarat marţi opoziţia faţă de adoptarea în Consiliul de Securitate al ONU a unei declaraţii cu privire la situaţia din Gaza, considerând că este "contraproductivă" şi că "nu aduce nicio contribuţie la eforturile diplomatice în curs".

Citeşte şi Zeci de români din Gaza s-au întors în ţară. "Parcă am fost în iad. Trăiam în oraşe fantomă, iar copiii noştri erau terorizaţi"



×
Subiecte în articol: Gaza Fasia Gaza
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close