Antena 3 CNN Externe Oamenii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică stau de veghe în permanență la Cernobîl

Oamenii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică stau de veghe în permanență la Cernobîl

Experți ai Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) vor menține o prezență permanentă la fosta centrală nucleară de la Cernobîl în nord-estul Ucrainei, pentru a preveni orice nou atac asupra acestei zone puternic contaminate după accidentul nuclear din 1986.

Oamenii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică stau de veghe în permanență la Cernobîl
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Ian 2023   •   20:21

Anunțul a fost făcut, miercuri, de directorul general al AIEA, Rafael Grossi, citat de presa internațională.

Observatorii AIEA şi-au început deja activitatea la fața locului.

Zona de excludere a fostei centrale a fost ocupată de trupele ruse la începutul invaziei lansate de Rusia în Ucraina pe 24 februarie.

Radioactivitatea a crescut la Cernobîl în timpul ocupației ruse

Cât timp fosta centrală şi zona adiacentă s-au aflat sub controlul trupelor ruse, autoritățile ucrainene au semnalat creșteri ale nivelului radioactivității, despre care experții cred că au fost provocate de împrăștierea de pe sol a prafului contaminat în urma deplasărilor prin zonă.

După cinci săptămâni, trupele ruse au părăsit zona, odată cu retragerea lor din partea de nord a Ucrainei.

"Sperăm, desigur, că nu va mai exista nicio altă ocupație sau vreun atac asupra centralei. Acesta este scopul eforturilor mele, iar prin instalarea unor observatori permanenți AIEA acolo facem un pas foarte concret în această direcție", a spus Grossi.

El a venit în Ucraina la începutul săptămânii pentru desfășurarea unor mici echipe AIEA la Cernobîl şi, de asemenea, la trei centrale nucleare ucrainene aflate în funcțiune, misiunea acestor echipe fiind de a oferi asistență tehnică şi de a monitoriza siguranța reactoarelor.

Nu există o zonă de siguranță la Zaporojie

La o a patra centrală aflată în funcțiune, Zaporojie, care se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean, o echipă a AIEA a fost detașată acolo încă de anul trecut.

Cu toate acestea, nu a putut fi implementat planul lui Grossi de creare a unei zone de siguranță în jurul acestei centrale, unde trupele ruse şi ucrainene s-au acuzat reciproc de bombardamente repetate asupra instalațiilor atomo-electrice.

Reactorul nr.4 de la centrala Cernobîl, 108 km nord de capitala ucraineană Kiev, a explodat în aprilie 1986 în timpul unui test de siguranță care a eșuat și a provocat cel mai grav accident nuclear din lume.

Centrala de la Cernobîl a fost închisă abia în anul 2000

Norul care purta particule radioactive a afectat o bună parte din Europa și zeci de mii de oameni au evacuați.

Centrala de la Cernobîl a continuat să producă electricitate până în decembrie 2000, când ultimul său reactor operațional a fost oprit la presiunea Occidentului.

După ani de tergiversări, o carcasă gigantică de oțel etanșă a fost instalată la sfârșitul lui 2016 deasupra reactorului distrus de explozie.

Foto: sarcofagul care acoperă resturile reactorului nr. 4 de la Cernobîl

×
Subiecte în articol: Rafael Grossi AIEA Cernobîl
Parteneri
Datoria neştiută de 7.200 lei pe care fiecare român o are
x close