Antena 3 CNN Externe ONU a retras invitaţia adresată Iranului de a participa la conferinţa de pace Geneva II. Opoziţia siriană şi-a confirmat prezenţa

ONU a retras invitaţia adresată Iranului de a participa la conferinţa de pace Geneva II. Opoziţia siriană şi-a confirmat prezenţa

ONU a retras invitaţia adresată Iranului de a participa la conferinţa de pace Geneva II. Opoziţia siriană şi-a confirmat prezenţa
de M.T.    |    21 Ian 2014   •   09:38

ONU a anunţat luni că secretarul general Ban Ki-moon a retras invitaţia adresată Iranului de a participa la conferinţa de pace geneva II, după ce regimul de la Teheran nu acceptă acordul din iunie 2012 care prevede o tranziţie politică în Siria, informează agenţia Reuters, citată de Agerpres.

„Având în vedere Iranul a decis să rămână în afara acestei înţelegeri de bază, secretarul genereal a hotărât că reuniunea de o zi de la Montreux va continua fără participarea regimului de la Teheran”, a declarat de cuvânt al ONU, Martin Nesirky.

Cu toate acestea, Ban Ki-moon „continuă să îndemne Iranul să se alăture consensului global la baza comunicatului de la Geneva”.

Cu puţin timp înainte, secretarul general al ONU afirmase că declaraţia publică făcută de Iran că nu susţine acordul de la Geneva din 2012 „nu este compatibilă” cu asigurările primite de la ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, înainte de a invita  Teheranul la conferinţă.

Nesirky a mai precizat că Ban a fost „profund dezamăgit” de respingerea de către Iran a acordului din 2012 pentru a pune capăt războiului civil de trei ani în Siria, după ce Zarif sugerase în discuţii anterioare cu şeful ONU că Teheranul l-ar accepta.

Cu puţin timp înainte ca Nesirky să se adreseze reporterilor, ambasadorul Teheranului la ONU, Mohammad Khazaee, a emis un comunicat afirmând: „Dacă participarea Iranului este condiţionată de a accepta comunicatul Geneva I, Iranul nu va participa la conferinţa Geneva II”.

Invitaţia lansată de Ban Ki-moon duminică a determinat o reacţie dură a opoziţiei siriene, care a anunţat că nu va participa la conferinţă dacă oferta la adresa Iranului nu va fi anulată.

După ce Naţiunile Unite au retras invitaţia, opoziţia susţinută de Occident a confirmat că va lua parte la negocierile de pace asupra Siriei, programate să înceapă miercuri.

„Coaliţia opoziţiei siriene salută decizia secretarului general al Naţiunilor Unite de a anula invitaţia adresată Iranului, deoarece această ţară nu a îndeplinit condiţiile cerute de conferinţă, şi confirmă participarea sa la Geneva II, care are ca obiectiv o tranziţie politică în Siria”, a anunţat Coaliţia, într-un comunicat publicat luni seară, potrivit Mediafax.

Însă situaţia rămâne încordată, Consiliul Naţional Sirian (CNS), cea mai importantă formaţiune a opoziţiei, anunţând că se retrage din Coaliţie, în semn de protest faţă de decizia acesteia din urmă de a participa la Geneva II.

CNS, care a refuzat să negocieze atâta timp cât nu va primi garanţii în privinţa înlăturării de la putere a preşedintelui Bashar al-Assad, a apreciat că, luând decizia de a participa la această conferinţă, Coaliţia Naţională ar respinge „angajamentele sale” faţă de revolta siriană.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close