Antena 3 CNN Externe Pământul, "lovit" miercuri de o furtună geomagnetică de proporţii

Pământul, "lovit" miercuri de o furtună geomagnetică de proporţii

Pământul, "lovit" miercuri de o furtună geomagnetică de proporţii
04 Aug 2010   •   13:48

Pământul a fost afectat miercuri de o furtună geomagnetică majoră. Un prim efect ar putea fi un val de căldură extremă. Explozia a fost uriaşă, având loc lângă o pată solară, de dimensiunea Terrei. Astronomii spun că ea a fost rezultatul unei erupţii masive, care a avut loc pe suprafaţa astrului.

Din cauza magnitudinii, a angrenat şi alte explozii. Toate au degajat o cantitate mare de energie. De aceea, spre Pământ se îndreaptă acum un nor format din unde de câmp magnetic, adică ceea ce a rămas în urma exploziei solare.

Cele patru valuri de unde magnetice se deplasează cu viteze diferite şi vor ajunge în contact cu Pământul succesiv în următoarele două zile.

Nimeni nu ştie cu precizie cât de afectate vor fi comunicaţiile de pe Terra de furtuna venită din spaţiu. Astronomii spun că nu s-a mai întâmplat ca o explozie atât de violentă să fie îndreptată exact spre Pământ. Şi se aşteaptă ca unii sateliţi să nu fie doar perturbaţi, ci chiar distruşi.

Cristiana Dumitrache, şeful Secţiei de astrofizică de la Observatorul Astronomic al Academiei Române, susţine că furtunile solare mici şi medii sunt stimulative pentru creierul oamenilor. ?Studii recente arată că furtunile acţionează asupra hipotalamusului şi că modifică proporţia elementelor componente din sânge. Poţi să stai şi în buncăr, că tot nu ai cum scăpa de o furtună geomagnetică mare?, a declarat experta, potrivit Agerpres.

Tsunami-ul solar va avea şi un efect spectaculos. În momentul în care va intra în atmosfera Terrei, s-ar putea crea o aureolă boreală cum nu s-a mai văzut. Fenomenul va putea fi observat, în nopţile următoare, în Canada, Statele Unite şi Marea Britanie.

Antena 3

 

×
Subiecte în articol: Pamant
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close