Antena 3 CNN Externe Peste 500 de autori celebri cer oprirea programelor de spionaj în masă. "Datele obţinute ilegal să fie imediat şterse din orice bază de date!"

Peste 500 de autori celebri cer oprirea programelor de spionaj în masă. "Datele obţinute ilegal să fie imediat şterse din orice bază de date!"

Peste 500 de autori celebri cer oprirea programelor de spionaj în masă. "Datele obţinute ilegal să fie imediat şterse din orice bază de date!"
10 Dec 2013   •   16:26

Peste 500 de autori celebri (inclusiv cinci laureaţi cu Premiul Nobel), din toată lumea, au semnat o petiţie prin care solicită întreruperea "supravegherii în masă". Această cerere vine în contextul informaţiilor apărute în ultimele luni, legate de programele de spionaj americane şi a celorlalte ţări.

Scrisoarea lor deschisă este intitulată "Atitudinea pentru democraţie în vremea erei digitale". Printre semnatari se numără laureaţii Nobel, Orhan Pamuk, JM Coetzee, Elfriede Jelinek, Günter Grass şi Tomas Tranströmer.

Alte nume sonore care au semnat petiţia sunt Bjork, Umberto Eco, Yann Martel, Ian McEwan şi mulţi alţii.

"CEREM DREPTUL pentru toţi oamenii, ca cetăţeni ai democraţiei, să se determine sub ce formă se urmăresc datele personale, se păstrează şi se procesează şi mai ales de către cine; vrem să ştim cum şi de cine sunt folosite aceste informaţii; de asemenea, cerem ca datele obţinute ilegal să fie imediat şterse din orice bază de date. CEREM CA TOATE STATELE ŞI COMPANIILE să respecte aceste drepturi general valabile oricărui individ", se arată în acest apel.

Scriitorul turc, Orhan Pamuk (foto stânga), cântăreaţa islandeză Bjork (centru), scriitorul italian Umberto Eco (dreapta); Foto: AFP
"O persoană aflată sub orice tip de supraveghere nu mai este liberă; o societate sub supraveghere nu mai este o democraţie. Pentru a meţine acest statut valid, drepturile noastre democratice trebuie aplicate atât în lumea reală, cât şi în cea virtuală", precizează documentul.

Scrisoare deschisă solicită de asemenea ONU să formuleze o reglementare internaţională privind "drepturile digitale".

Toţi cei care vor să se alăture acestei iniţiative sunt invitaţi să acceseze adresa www.change.org/surveillance.

Cele mai recente dezvăluiri ale lui Edward Snowden au fost publicate, ieri, de mai multe canale media din lume. Potrivit acestor noi date, NSA şi agenţia similară britanică, GCHQ, au colectat discuţiile private între amatorii de jocuri online World of Warcraft şi Second Life. Materiale scoteau la iveală faptul că agenţi secreţi au fost infiltraţi în reţelele sociale şi forumurile de pe internet.

Scriitoarea daneză, Janne Teller, una dintre organizatorii acestui demers de protest, a declarat pentru Daily Mail că "toţi mebrii comunităţii de scriitori sunt profund îngrijoraţi de actele de supraveghere în masă a oamenilor"

"Cred că este destul de semnificativ să ai în jur de 560 dintre cei mai mari scriitori contemporani, din toate colţurile lumii, deoarece aceşti oameni lucrează mereu cu marile întrebări filosofice asupra vieţii. Să sperăm că îngrijorările noastre vor conta şi pentru politicienii care ne conduc", a adăugat Teller.

Un recent sondaj de opinie, comandat de o asociaţie a scriitorilor, a concluzionat că 85% dintre membrii săi americani se tem de programele de supraveghere guvernamentale. Acelaşi studiu relevă că 28% dintre ei au renunţat sau au redus activitatea din social media, iar alţi 24% evită să foloseasca sau să discute anumite subiecte la telefon sau prin email.

×
Subiecte în articol: petitie
Parteneri
Situaţie critică în Slănic Prahova: o stradă s-a surpat! ISU intervine
x close