Antena 3 CNN Externe Poziţia NATO privind folosirea armelor chimice în Siria. "Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile scandaloase"

Poziţia NATO privind folosirea armelor chimice în Siria. "Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile scandaloase"

Poziţia NATO privind folosirea armelor chimice în Siria. "Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile scandaloase"
Sursa foto: Foto: EPA/ Intact images
28 Aug 2013   •   19:11
Reprezentanţii NATO au clasificat drept "inacceptabilă" folosirea de arme chimice în Siria de către regimul lui Bashar al-Assad şi au apreciat că aceasta nu va rămâne fără răspuns, cu toate că o intervenţie directă a Alianţei nu este la ordinea zilei, relatează AFP.

"Condamnăm în termenii cei mai fermi atacurile scandaloase" comise pe 21 august în regiunea Damascului, a declarat secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.

"Informaţiile disponibile, provenite de la un număr mare de surse, desemnează regimul sirian ca fiind responsabil de folosirea armelor chimice în timpul acestor atacuri", a adăugat Rasmussen, la sfârşitul unei reuniuni, la Bruxelles, a ambasadorilor NATO consacrată situaţiei din Siria.

Rasmussen a subliniat că regimul de la Damasc "dispune de un stoc de armament chimic".

"Folosirea unor astfel de arme este inacceptabilă şi nu poate rămâne fără răspuns. Cei care sunt responsabili vor trebui să de socoteală", a adăugat secretarul general al NATO, în timp ce Parisul, Londra şi Washingtonul, trei dintre membrii cei mai importanţi ai NATO, par să se pregătească de o acţiune armată împotriva Damascului.

"Considerăm folosirea armelor chimice ca o ameninţare pentru pace şi securitate", adaugă Rasmussen, ceea ce ar putea justifica o intervenţie externă în baza dreptului internaţional.

"Vom continua consultările şi vom examina îndeaproape situaţia din Siria", a mai precizat secretarul general al NATO.

Discuţia de miercuri a ambasadorilor din cele 28 de state membre a rămas foarte generală şi nu s-a referit la o eventuală implicare a NATO într-o operaţiune în Siria.

 
 

 

×
Parteneri
Benzina, mai scumpă decât motorina pentru prima dată în ultimele 10 luni
x close